POLITIK. I en ny mätning från Demoskop är Sverigedemokraterna näst största parti. Störst är Socialdemokraterna och tredje störst är Moderaterna.

Den senaste mätningen från opinionsinstitutet Demoskop visar att Sverigedemokraterna med 18,2 procent nu är Sveriges näst största parti. Detta är en trend som även andra institut visat. SD:s partisekreterare Richard Jomshof uppger att man siktar på att bli det näst största partiet på valdagen, vilket är nästa naturliga mål efter att ha vunnit tredjeplatsen i valet 2014.

Även Centerpartiet har på sistone haft medvind och mätningen ger partiet 12,1 procent av väljarstödet. Mätningen kommer samtidigt med dåliga nyheter för Moderaterna, som med sina 16,6 procent degraderats till tredje största parti. Partiledaren Anna Kinberg Batra säger till Bonniertidningen Expressen att hon tänker jobba dag och natt för att vända utvecklingen i opinionen, och att målet är en moderatledd alliansregering efter valet 2018.

I övrigt bjuder mätningen inte på några större överraskningar. Föga förvånande är Socialdemokraterna största parti med 27,8 procent. Även de övriga riksdagspartierna ligger kring sina förväntade nivåer: Vänsterpartiet på 7,9 procent, Miljöpartiet 5,7 procent, Liberalerna 5,1 procent, och slutligen Kristdemokraterna på 3,0 procent.

Källa:
Demoskop: Nu är SD större än Moderaterna


  • Publicerad:
    2017-03-11 06:30