KOMMENTAR. Martin Saxlind kommenterar här icke-brotten som Expressen utsattes för förra veckan och efterspelet till händelsen.

Thomas-Mattsson-Peter-Wolodarski_H

Thomas Mattsson och Peter Wolodarski – två Bonnierlakejer som inte tycker att andra ska få granska dem på samma sätt som de granskar andra.

— Det är en attack på hela det demokratiska samhället, sa Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser.

Daniel Poohl ylade om terrorism och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson gnällde över nazisthot.

Attack, terror och hot…

Så vad var det för hemskheter som hade drabbat Expressen? Inget brottsligt i alla fall kunde polisen fastslå tidigare idag.

Tyvärr hann hysterin i media pågå flera dagar innan polisen fattade beslut om att lägga ner brottsutredningen om olaga hot mot grupp och förberedelse till grov misshandel mot de tre personer som å Nordfronts vägnar hade för avsikt att intervjua och granska medarbetare på Expressen.

Jag har tidigare skrivit att Säpo dansar efter medias pipa när myndigheten började utreda ”näthat” och de suspekta moskébränderna, två saker som media genom deras ”agendasättande journalistik” pekade ut som prioriterade områden för Säpo. Samma sak gäller för den vanliga polisen som nu efter den mediala hetsen angående icke-brotten mot Expressen ska ge Expressen och övriga svenskfientliga medier ännu mer polisbeskydd, vilket Thomas Mattsson triumferande skrev om i ett blogginlägg igår.

Uppenbarligen är dessa medier redan överbeskyddade och paranoida så det räcker och blir över när tre personer grips bara för att de befinner sig i närheten av Expressens redaktion med kameror och diktafoner. Den svenska journalistkåren som redan är extremt verklighetsfrånvänd skulle inte må bra av att isoleras än mer från kritiker och människor med andra åsikter utan skulle snarare behöva komma ut ur sin politiskt korrekta bubbla inne på innerstadsredaktionerna oftare.

Man kan här också fråga sig vilka som hotar vilka? Att Expressen hotar nationalister och invandringskritiker är uppenbart. En sverigedemokrat tog nyligen livet av sig efter att han blev uthängd av Expressen, en annan uthängd person blev utsatt för ett bombdåd och flera som drabbats av tidningens uthängningar har blivit av med jobb eller utsatts för diverse trakasserier. Expressens uthängningar kan därför anses frammana terror och attacker mot de uthängda.

Expressens granskningar har ibland också skett i samarbete med Researchgruppen som i vissa fall använder material som är omöjligt att få fram utan att någon begått ett lagbrott som dataintrång eller liknande. Att följa lagen är alltså inte särskilt viktigt heller för Expressen. Kan man profitera på brottslighet gör man det och – som vi sett de senaste dagarna – kan man dra nytta av att framställa det som att det begåtts ett brott när så inte är fallet, så gör Expressen gärna det.

Frågan blir därför när Expressen ska sluta anklaga andra för vad de själva sysslar med?


  • Publicerad:
    2015-02-18 14:24