MEDIA. Advokaten Sargon De Basso kritiserar idag Expressen hårt för deras granskning av Motståndsrörelsen och rapportering av icke-attacken mot Expressen. ”Expressen [har] begått pressetiska övertramp, ljugit under förtalsliknande former, bjudit på halvlögner och en kraftigt missvisande bild av händelseförloppet”, skriver han.

de basso

Pressbild på Sargon De Basso från hans hemsida.

Sargon De Basso är advokat och företräder en av Nordfronts utsända som skulle granska Expressen förra veckan men istället blev anhållna efter att Expressen ringt polisen.

Idag kritiserar De Basso Expressen kraftigt både för tidningens granskning av Motståndsrörelsen samt för tidningens rapportering om händelsen utanför Expressens redaktion. ”Expressen [har] begått pressetiska övertramp, ljugit under förtalsliknande former, bjudit på halvlögner och en kraftigt missvisande bild av händelseförloppet”, skriver han.

Angående uthängningarna av nationella kvinnor menar De Basso framför allt att uthängningen av 19-åriga Jessica som bara är stödmedlem i Motståndsrörelsen är obefogad:

Expressens uthängning av henne är enligt min mening omdömeslös och direkt oetisk.

Precis som Nordfront tidigare påpekat tar De Basso upp att Expressen ljög i sin rubriksättning:

Nu till mitt påstående om att Expressens ljuger. I rapporteringen om min klient så lyder Expressens rubrik ”Nazister bar kniv utanför Expressen”. Detta är en regelrätt lögn. Först efter att detta påtalats, så justeras rubriken till halvlögnen ”Nazister hade knivar utanför Expressen”.

De Basso skriver vidare att han tidigt hade rätt i att inget brott hade begåtts men att Expressen ändå först valde att blåsa upp rapporteringen när brottsmisstanken fanns för att därefter rapportera mindre intensivt och högljutt när misstankarna avskrevs:

Expressen intervjuar mig under tiden som min klient sitter anhållen. Jag förklarar att anklagelsen mot min klient är obefogad, för att inte säga befängd, att han kommer att släppas inom kort och att misstankarna kommer att avskrivas.

Dagen efter mitt uttalande släpps mycket riktigt min klient och misstanken om Förberedelse till grov misshandel läggs ner.

Genom Expressens massiva rapportering på den korta tid som min klient satt anhållen lyckades tidningen hänga ut honom med namn och bild, utmåla honom som brottsling och ljuga om omständigheter i sak.

Nästan lika illa är, nu när misstanken är avskriven, att Expressen endast i en liten artikel på nätsidan rapporterar om saken.

I stort är De Bassos artikel sympatisk och korrekt om man bortser från att han i rubriken skriver att ”Expressen ljög mer än nazisterna”, vilket får ses som en opassande rubrik då han inte nämner några lögner från Nordfront eller Motståndsrörelsen.

Källa:
Expressen ljög mer än nazisterna


  • Publicerad:
    2015-02-22 14:20