INRIKES. Expressens ansvarige utgivare, Thomas Mattsson, kommer att åtalas för grovt förtal vid Stockholms tingsrätt. Anledningen är att Expressen hängt ut en pensionär som ”näthatare”. Mattsson har även gått till angrepp mot pensionärens advokatbyrå och en enskild advokat.

Thomas_mattsson

Thomas Mattsson.

I fredags väcktes åtal mot Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson. Åtalet gäller grovt förtal då Expressen hängt ut en invandringskritisk pensionär från Västra Frölunda som ”näthatare” och tillskrivit honom uttalanden som han inte gjort.

Thomas Mattsson nöjde sig dock inte med vad han och tidningen hade ställt till med, utan han attackerade då den advokatfirma som företräder pensionären. Bland annat skrev Mattsson på hans blogg att han ”råkar veta” att en advokat på byrån som företräder pensionären tidigare ”lånat sig till” att ”ta ställning för en nazist inom Svenska motståndsrörelsen”. Mattssons blogginlägg redigerades senare då hans lögner avslöjats men istället yttrade den fege Mattsson samma åsikt i en intervju i en tidning han inte är juridiskt ansvarig för.

Det är advokaten Sargon De Basso som Mattsson försöker sprida lögner om. Sanningen är dock att De Basso helt sakligt sågade Expressens rapportering efter att polisen felaktigt grep en grupp journalister från Nordfront utanför Expressens kontor i Stockholm kort efter att Expressen hängt ut fem nationalsocialistiska kvinnor.

de-basso-460x265

Advokaten Sargon De Basso.

De Basso svarar
Advokaten Sargon De Basso svarar nu Thomas Mattsson på sin blogg och visar hur Expressens strategi går ut på att smutskasta och ljuga när man medvetet hänger ut personer på felaktiga grunder:

Klienten, Jim Olsson, är en pensionär från Västra Frölunda som i Expressen har utmålats som en våldsbejakande näthatare som manat till inbördeskrig. Detta var naturligtvis bara påhitt från Expressen. Annars hade vi inte haft ett case.

Som arbetsgivare för Kamo och Karl Emil ansvarar jag för och engagerar mig i fallet. Expressen är, jämfört med pensionären från Västra Frölunda, en finansiellt överlägsen motpart vars röst hörs över hela landet.

Men jag har varit här förut. För 10 år sedan, när jag som ung jurist jobbade i Persbrandts tryckfrihetsmål. Expressens taktik var även då att möta stämningsansökan med ytterligare offentlig smutskastning och personangrepp. Kort sagt att följa Expressens affärsidé fullt ut.

Expressen förlorade i tryckfrihetsmålet och tidningens dåvarande ansvarige utgivare Otto Sjöberg dömdes då för förtal. Nu har De Basso fått mer energi att ta sig an fallet som kanske får samma utgång som för Mattssons föregångare:

På 1980-talet kallade den svenska mediekåren min mentor, Peter Althin, för ”knarkbaronernas advokat” för att han offentligt förespråkade samma beviskrav i narkotikamål som brottmål i övrigt. På 2000-talet utmålas jag som nazistsympatisör av en av landets mäktigaste mediepersoner, uppbackad av en branschtidning, för att jag anser att medierna inte har rätt till att beljuga någon, oavsett politiskt åskådning.

Jag vill att Expressen och Mattsson förstår att jag i min advokatgärning är sprungen ur ett rättvisepatos med hårda bataljer, vilket definierar den advokat jag är idag. Jag ser inte mitt yrke enbart som en födkrok. Jag, Karl Emil och Kamo kommer aldrig att vika oss för Expressens och Mattssons ovärdiga smutskastningsmetoder.

I en perfekt värld kanske Mattsson på sikt inser att attack inte var det bästa försvaret. För Mattssons lilla offentliga smutskastning av mig gav mig blodad tand. Och han har en oväntat arbetssam vinter som väntar. Den som följer bloggen får veta vad jag menar.

Alternativ media bakom åtalet
Åtalet mot Thomas Mattsson har gjorts möjligt genom en insamling som Fria Tider genomförde med stöd av Avpixlat och Exponerat. Fria Tider skriver följande:

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson åtalas nu för de uthängningar av invandringskritiska privatpersoner som han genomförde i december 2013. Bakom stämningsansökan, som gavs in till Stockholms tingsrätt på fredagen, står en pensionerad docent från Västra Frölunda. Åtalet finansieras av drygt 2.000 privatpersoner som tillsammans skänkt 536.000 kronor genom en insamling på Fria Tider.

Att åtalet dragit ut på tiden verkar ha berott på att Fria Tider haft svårt att hitta någon advokat eller jurist som vågat driva ett så här kontroversiellt ärende mot Expressen samt att de flesta av de uthängda inte vågade stödja initiativet. Hur som helst riskerar nu Thomas Mattsson att bli skyldig 150 000 kronor i skadestånd och fängelse i två år, vilket är maxstraffet för grovt förtal.

Källor:
Expressen utmålade mig som nazistsympatisör
Åtalad Mattsson näthatar motpartens advokatbyrå på sin blogg


  • Publicerad:
    2015-10-20 23:00