ÅSIKTSFÖRFÖLJELSE. Expressens chefredaktör har de senaste dagarna ägnat sig åt att förklara varför tidningen samarbetar med Researchgruppen (tidigare AFA Dokumentation) och kartlägger och hänger ut oliktänkande.

Expressens uthängning av personer som kommenterar på sidorna Avpixlat, Fria Tider och Exponerat fortsätter och har de senaste dagarna kommit att omfatta personer som inte är politiker utan vanliga privatpersoner. Bland annat en åkeriföretagare hängs ut för sina åsikter om muslimer och en docent i fysikalisk kemi blir utfrågad utanför sitt hem eftersom han utmålat den förda massinvandringen som ansvarslös.

Enligt Expressens chefredaktör Thomas Mattsson är dock privatpersoner som uttalar sig mot mångkultur och massinvandring inte att betrakta som riktiga privatpersoner: ”Det handlar inte om ’privatpersoner’, vilka som helst som vill vara anonyma i integrationsdebatter, utan om dem som är flitigast med att sprida främlingsfientlighet”, skriver Mattsson på sin blogg.

Men inte alla håller med Mattsson, som fått hård kritik från flera olika håll för att han hänger ut oliktänkande, något som han själv erkänner på sin blogg. Han skriver att ”rapporteringen inte är så uppskattad” men vill också framställa det som att kritiken enbart kommer från ”de olika sajterna som blottläggs”. Samtidigt påstår han att det inte handlar om ett åsiktsregister – trots att bara ”främlingsfientliga” hamnar i registret och är de som hängs ut.

Mattssons blogginlägg de senaste dagarna är till större delen inriktade på att försvara den uthängningskampanj som Expressen fortfarande driver. Mattsson berättar att han får många mejl som starkt vänder sig emot åsiktsregistreringen och att det pågår en insamling för att stämma Expressen och en kartläggning av Expressens medarbetare. Mattsson berättar även att tidningen blivit anmäld till tre olika instanser, av vilka han enbart nämner polisen och Datainspektionen. ”Den instansen vars namn Thomas Mattsson inte vill nämna är sannolikt Pressombudsmannen”, skriver Medievärlden, som intervjuat Mattsson.

Kartläggningen av Expressens medarbetare –  svar på tidningens initiala kartläggning – är enligt Mattsson tillsammans med anmälningarna mot tidningen en del av en nedtystningskampanj. Enligt Mattsson är det inte Expressen som vill tysta det fria ordet utan de som reagerar på deras uthängningskampanj.

–Det pågår ju en kampanj mot Expressen nu, med olika anmälningar till olika instanser, och att hota en tidning med stämning för att den skrivit om vilka som sprider främlingsfientlighet är väl ett sätt att försöka tysta oss och andra medier, säger Mattsson till Resumé.

I sina försvarsinlägg vill Mattsson nu byta fokus från åsiktsregistrering och istället tala om att Expressen bedriver ett slags forskning där tidningen vill visa hur ”främlingsfientligheten” är fördelat bland samhällets medborgare:

Det sprids mycket rykten nu, men vi har naturligtvis inget ’åsiktsregister’ på Expressen. Varför skulle vi ha det? Varför skulle en nyhetsredaktion intressera sig för enskilda medborgares politiska hemvist? […]

Den som tror att granskningen av näthatet handlar om att kartlägga vad tusentals anonyma tyckare har för politisk uppfattning har helt missförstått, syftet med genomlysningen är istället att påvisa hur främlingsfientlighet sprids i digitala kanaler och att det inte bara är så kallade unga, arga, misslyckade män som står för det. Också politiker och andra som är mer etablerade i samhället skriver.

Den frustration som många menar lyser igenom Mattssons blogginlägg kan ha sin grund i att tidningens åsiktsregistrering diskuteras flitigt på alternativa medier och forum. Som en av skribenterna påpekar har en tråd om uthängningen på Flashback i skrivande stund lästs över 500 000 gånger medan Expressen har en upplaga på 210 000 (papperstidningen). Huvuddelen av inläggen på Flashback och i andra alternativa medier är starkt kritiska till Expressens uthängning.


  • Publicerad:
    2013-12-13 16:50