MEDIA. Justitiekanslern beslutade tidigare i dag att inleda en förundersökning mot Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson med anledning av tidningens uthängningar av privatpersoner.

expressen

Efter att Expressen förra året hängt ut privatpersoner som skrivit påstått rasistiska kommentarer på Internet, bland annat under rubriken ”Här är fler som hatar anonymt på Avpixlat”, valde Justitiekanslern (JK) i dag att väcka åtal mot tidningens ansvarige utgivare Thomas Mattsson.

JK menar i sitt ställningstagande att Expressen kan ha brutit mot tystnadsplikten i lagen om yttrandefrihet efter att man avslöjat identiteten på en person som skrivit kommenterar via Disqus på expressen.se och sedan andra sajter.

Såvitt framgår av utredningen i ärendet förhandsgranskar Expressens redaktion kommentarer som lämnas på webbsidan innan de publiceras. Innehållet på webbsidan kan alltså ändras endast av den som driver verksamheten. YGL är därför tillämplig på kommentarer som lämnas på Expressens webbsida. Anmälaren har alltså, när han lämnat kommentarer på www.expressen.se, omfattats av anonymitetsskydd, skriver JK i sitt beslut.

Skulle Thomas Mattsson bli fälld för att ha brutit tystnadsplikten kan straffet bli böter eller fängelse i högst ett år enligt 2 kap. 5 § yttrandefrihetsgrundlagen. Expressen har än så länge inte kommenterat JK:s beslut.

Källa:
JK granskar Expressen


  • Publicerad:
    2014-03-18 19:15