BROTT. Aftonbladet publicerade maskerade bilder på rånarna som rånade en guldsmedsaffär i Kista. Man vill dock inte lämna ut de omaskade bilderna till polisen och nu får ordningsmakten tillåtelse att göra en husrannsakan på redaktionen.

Den 24 maj slog beväpnade rånare till mot en guldsmedsbutik i Kista Galleria. Aftonbladet fick tag på bilder som visade rånarna, bilder man valde att publicera maskerade. Eftersom tidningen vägrar att lämna ut bilderna till polisen med hänvisning till källskyddet får polisen nu rätt av tingsrätten att göra en husrannsakan på redaktionen.

Aftonbladets publicist Jan Helin uppger att man nu försöker att hitta en lösning.

— Källskyddet är en helig princip för mig som publicist. Så vi försöker titta på ett sätt att lösa det här utan att det äventyras, säger han.

Expressens chefsredaktör Thomas Mattsson ställer sig bakom Helin och menar att man inte ska lämna ut varken bilder eller uppgifter. Såhär skriver han på sin blogg:

Tingsrätten skriver i sitt beslut att det nu handlar om ”ett mycket allvarligt brott” och det håller jag naturligtvis med om. Men det blir nog svårt att upprätthålla tron på att Tryckfrihetsförordningen kan skydda så kallade meddelare om maskade fotografier på rånare ska anses kunna lämnas ut till polis och åklagare, trots att medierna så inte vill. Jag är väl medveten om att grundlagens meddelarfrihet inte är absolut och att det ”anonymitetsskydd” som domstolen resonerar om kan hävas, givet särskilda omständigheter.

Mattsson har komiskt nog själv tidigare samarbetat med åsiktsregistrerarna på Researchgruppen för att avslöja identiteten på svenska privatpersoner med invandringskritiska åsikter.

Källa:
Polisen får göra husrannsakan på Aftonbladet


  • Publicerad:
    2015-05-26 19:50