INRIKES. Trots att Sverigedemokraterna pratat med de flesta större medieaktörerna och att de har lovat att lämna SD:s partiledare ifred under sjukskrivningen valde Aftonbladet att söka Jimmie Åkesson i hans bostad. Nu kontrar SD med en bojkott mot tidningen.

sverigedemokraterna

Jimmie_boyUnder söndagen försökte en reporter från Aftonbladet att kontakta Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson trots att tidningen lovat att lämna honom ifred under hans sjukskrivning. Partiet menar att det är oacceptabelt beteende från tidningens sida.

vinge2— Att som journalist göra hembesök hos en person som är sjukskriven för utmattningssyndrom är ett lågvattenmärke, även för en kvällstidning. Den typen av aktörer vill vi helst inte samverka med, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge.

Till följd av detta har nu partiet infört en bojkott mot tidningen och kommer inte att ge dem någon information angående Jimmie Åkesson.

—  I praktiken innebär det här att Aftonbladet under en period framöver kommer att få nöja sig med andrahandsuppgifter kring frågor som rör Jimmie Åkesson. Sverigedemokraterna kommer primärt att vända sig till andra medier för att kommentera händelseförloppet.

Lena Mellin: ”Vi har inte gjort något fel”
melinAftonbladets ställföreträdande chefredaktör Lena Mellin menar att de begav sig till Jimmie Åkessons bostad eftersom SD:s pressekreterare inte lämnade någon information kring partiledarens framtid i partiet.

— Vi fick under fredagen, som många andra medier, motstridiga uppgifter om Jimmie Åkessons framtid som partiledare och att besked skulle lämnas under veckan. Vi försökte så klart få besked under fredagen och lördagen. Partiets pressekreterare hade inga kommentarer, säger Mellin.

— Så vi skickade ett team till Sölvesborg (där Jimmie Åkesson bor). Vi knackade på, men ingen öppnande. Reportern lämnande ett brev i brevlådan. Jag tycker att vi har uppträtt med respekt för Jimmie Åkesson och för vårt journalistiska uppdrag. Sverigedemokraterna är ju ändå Sveriges tredje största parti och det är både relevant och journalistiskt motiverat att kontrollera uppgifterna om han ska avgå eller komma tillbaka efter sjukskrivningen, fortsätter hon.

Vidare menar Mellin att bojkotten kommer att bli kortvarig och att Aftonbladet inte kommer att be om ursäkt eftersom de inte har gjort något fel.

— Vi har inget att be om ursäkt för, avslutar hon.

Källor:
Viktigt med respekt för att Jimmie Åkesson alltjämt är sjukskriven
”Vi lämnade brev i Jimmie Åkessons brevlåda”


  • Publicerad:
    2015-03-23 21:21