OPINION. Enligt undersökningar kommer Sverigedemokraterna att vara Sveriges största parti bland de manliga väljarna inom en mycket snar framtid.

sverigedemokraterna

Enligt opinionsundersökningar kommer Sverigedemokraterna norpa förstaplatsen från Socialdemokraterna bland manliga väljare redan i augusti. Antagandet grundar man på SD:s rekordökning sedan valet förra hösten.

— Vi har tittat på samtliga partier och det finns inga andra som har samma utveckling som Sverigedemokraterna. Bland männen har de gått från 16,1 procent till 21,9 mellan november och april. Därför är det intressant att försöka förstå hur utvecklingen kan bli, säger Karin Nelsson, opinionschef på Sverige tycker.

Fortsätter stödet att öka som det gjort sedan valet menar man att partiet kommer att ha 25 procent av stödet i slutet av sommaren. Socialdemokraterna kommer hamna på en andraplats med 24,3 procent och på tredjeplats kommer Moderaterna med 22,3 procent.

Bland de viktigaste frågorna för män listas invandring och flyktingar, något som går före jobb och utbildning. Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet varnar dock för att lita allt för mycket på undersökningen. Han menar dock att Sverigedemokraterna mycket väl kan växa, men det beror helt på hur de övriga partierna handlar.

— Det är viktigt hur de förhåller sig till varandra och vilket budskap de har, om de förmår att erbjuda väljarna reformer. SD erbjuder ju reformer som höjd a-kassa och pensioner, som de menar är finansierade genom att de anser att man kan skära i invandringskostnaderna, säger Hinnfors.

Källa:
SD kan gå om S och M – som största parti bland män


  • Publicerad:
    2015-04-21 18:00