MEDIA. Aftonbladet slår SVT på fingrarna för att ha ställt en fråga till SDU om ungdomsförbundet är rasistiskt. Enligt Aftonbladets vänstervridna sajt är det ”fritt fram” att kalla ungdomsförbundet för rasistiskt.

Det är Aftonbladets sajt Politism som skriver att det är en ”farlig glidning” att inte kalla SDU för rasistiskt i nyhetsartiklar. ”Rasist” är ett värdeladdad begrepp som medier sätter på alla möjliga som inte är politiskt korrekta och en stämpel som Sverigedemokraterna ryggar undan för.

I ett nyhetsprogram har SVT missat att kalla SDU för rasistiskt och istället ställt följande fråga till SDU:s ordförande Gustaf Kasselstrand: ”Partiledningen säger sig vara övertygad om att det finns kopplingar mellan er och rasistiska organisationer. Finns det det?”

Detta har Politism och skribenten Agneta Berge nu reagerar mycket starkt på.

”Partiledningen säger sig vara övertygad om att det finns kopplingar mellan er och rasistiska organisationer. Finns det det?”

Eh okej, vänta lite här nu.

VA?

Sverigedemokratisk ungdom ÄR en rasistisk organisation. För att inte tala om att de är ungdomsförbund till ett rasistiskt parti?!

Enligt Agneta Berge har Granskningsnämnden slagit fast att det är ”fritt fram” att kalla SD för främlingsfientligt – ”vilket bara är en sämre omskrivning för att de är rasistiska”. SVT har ett ”ansvar” att använda sig av ”språkets kraft” för att påverka dem som har svårt att tänka själv.

Inte bara är det felaktigt. Det är också farligt. Språket påverkar vad som är lätt och svårt att tänka.

Aktuellt hade säkert inga onda avsikter. Men ansvaret för att man här, med språkets kraft och på bästa sändningstid, lyckades rama in två rasistiska organisationer som att de vore något annat, är det de som bär.

Politism är Aftonbladets satsning på opinionsjournalistik som tidningen lanserade för att bemöta nationalistiska krafter. Politism är ”en antirasistisk, feministisk, maktkritisk sajt som arbetar för ökad jämlikhet”.

Källa:
Farlig glidning när SVT säger att SDU inte är rasistiska


  • Publicerad:
    2015-04-09 09:30