Brist på vårdplatser leder till dödsfall
2024-10-29 19:10
SAMHÄLLE. Bara var femte person har förtroende för de politiska partierna och Expressens förtroende är fortsatt svagt. Detta är några av sakerna som Medieakademins förtroendebarometer visar.
Sifo har på uppdrag av Medieakademin genomfört 1 200 webbintervjuer förra månaden och resultatet presenterades idag i årets upplaga av Medieakademins förtroendebarometer.
Undersökningen visar att svenska folkets förtroende för det politiska etablissemanget och den tredje statsmakten är i kraftig gungning.
TV-kanalerna SVT, TV4 och TV3 har Sveriges befolkning tappat förtroende för och bara 11 procent har mycket eller ganska stort förtroende för TV3.
När det gäller tidningar är Expressen – som de senaste åren utmärkt sig genom att hänga ut och skandalisera politiskt oliktänkande – den tidning som har lägst anseende i Sverige. 11 procent av de tillfrågade uppgav att de hade mycket eller ganska stort förtroende för Expressen. Aftonbladet ligger snäppet före men imponerar inte heller med sina 16 procent.
Generellt verkar folk ha mer förtroende för lokalmedier än de stora rikstäckande medierna. Noterbart är också att folk verkar ha mer förtroende för public service-medier som SVT och SR än vad de har för kommersiella medier.
Undersökningen visar också att äldre – som kunnat följa utvecklingen under längre tid – i högre utsträckning genomskådat bland annat DN, TV4, Aftonbladet, Expressen och TV3 än vad yngre människor gjort. Äldre personer är också mer kritiska till Google och Wikipedia – två aktörer som totalt sett ändå har vunnit mer förtroende under det senaste året.
När det gäller enskilda journalister kvalar skrämmande nog Peter Wolodarski in på tredjeplats i topplistan efter att 4,9 procent av de tillfrågade har nämnt honom på eget initiativ. Etta och tvåa kom Leif G W Persson och Janne Josefsson som båda slog Wolodarski med god marginal även detta år.
Systembolaget är det svenska företag som har högst förtroende, vilket tyder på att allmänheten anser att alkoholmonopolet hanteras på ett bra sätt. Migrationsverket och Arbetsförmedlingen har däremot dåligt anseende hos allmänheten. Bara 11 procent av de tillfrågade uppgav att de har mycket eller ganska stort förtroende för Arbetsförmedlingen och motsvarande siffra för Migrationsverket är 15 procent.
Förtroendet för riksdag, regering och banker har minskat från förra året. Bara 20 procent – eller var femte person i Sverige – har idag ett förtroende för de politiska partierna och det är ändå en ökning mot tidigare år.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet verkar inte göra ett bra jobb som regering då båda partierna har tappat förtroende mot för föregående år. MP har tappat hela 10 procent i förtroende på ett år. Sverigedemokraterna däremot har ökat och har ett förtroende som motsvarar partiets valresultat på 13 procent. Trots ökningen är SD ändå det parti som minst personer uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för.
Källa:
Medieakademins förtroendebarometer 2015