KARLSTAD. Vid sju tillfällen ska personalen på Migrationsverket i Karlstad ha varit hotade. Vid en incident ska en främling ha hällt ut brännbar vätska och tänt eld på sig själv framför en handläggare. Situationen uppges vara likadan över hela landet.

migrationsverket

Enligt fackförbundet ST är allt fler statligt tjänstemän rädda för att utföra sina arbetsuppgifter. Hela 45 procent av skyddsombuden på landets statliga arbetsplatser uppger att det skett hot, våld och trakasserier mot de anställda som påverkat jobbet de utför.

— Våra medlemmar säger att de drar sig för att fatta rätt beslut. De undviker att ta beslut som är problematiska, de är oroliga för att ägna sig åt vissa typer av ärenden och att möta vissa människor, säger Britta Lejon ordförande för fackförbundet ST.

Bland de mer kaotiska incidenterna kan nämnas när en 43-årig man oanmält klev in på Migrationsverket i Karlstad och begärde att få träffa en handläggare. När tjänstemannen berättade att 43-åringen skulle utvisas tände invandraren eld på sig själv efter att ha hällt ut en brännbar vätska. Tjänstemannen hann precis sätta sig i skydd när han hör den explosionsartade branden ta fart.

Två poliser som fanns på plats lyckas släcka den brinnande mannen som överlever med svåra brännskador. Ett halvår senare hotar han med att sätta eld på Migrationsverkets lokaler ännu en gång.

— Det måste ha varit jätteskrämmande och overkligt. Det var ju en kaotisk situation och en kraftigt expolosion inträffade. Det berörde många på enheten, säger Lotta Anderberg som är enhetschef på Migrationsverket Karlstad.

Vidare uppges riskerna öka i takt med den ökande massinvandringen och personalen tvingas nu göra en riskbedömning innan varje samtal.

— Det vi gör är en typ av liten riskbedömning innan vi har samtal. Det kan handla om att vi ska vara två,  inte ensamma, och det kan handla om att vi har en annan backup än normalt. Så vi försöker att jobba med de här frågorna för att man ska vara så trygg som möjligt, avslutar Anderberg.

Källa:
Hot skapar rädsla på Migrationsverket


  • Publicerad:
    2015-03-10 20:00