Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Förtroendebarometer 2017: Rekordlågt förtroende för mainstream-medierna

Av Redaktionen, 2017-04-07
redaktionen@nordfront.se

SVERIGE. Trots att de kallar andra för ”fake news”, har nästan inga mainstream-medier i Sverige förtroende från befolkningen. Runt 90 procent litar inte på Expressen och Aftonbladet, men det värsta raset står statliga medier för.

Under gårdagen publicerades Medieakademins årliga förtroendebarometer, som redovisar allmänhetens förtroende för institutioner, politiska partier, massmedier och företag. Nordfront har gått igenom förtroendebarometern 2014, 2015 samt 2016 och sett hur förtroendet för det rådande systemet hela tiden minskar. I år har fallet fortsatt – framförallt för public service-medierna SVT och SR.

Allmänhetens förtroende för mainstream-media minskar återigen och är nu nere på 33 procent, att jämföra med förra årets 36 procent, 2015:s 38 procent och 2014:s 39 procent. Uträkningen är ett medelvärde från de 11 typer av medier som listas.

Klicka för större bild.

Som synes av tabellen har 7 medier minskat i förtroende medan 3 medier står till på samma procent och 1 aktör, Facebook, ökat från 10 till 12 procent. Lägst förtroende har TV3 på 9 procent följt medan Expressen och Aftonbladet återigen hamnar runt 10 procent. Bonnier-kanalen TV4 minskar ytterligare och ”Lokala tidningen”, som domineras av Mittmedia som leds av juden Jan Friedman och på senare tid gjort sig känd för drev mot nationalister, tappar i förtroende.

Jan Friedman – ingen som svenska folket litar på.

Några av de största rasen står public service-medierna SVT och SR för. När dagspressen minskat i förtroende för varje år brukar de statliga medierna stå ganska stilla. Nu minskar de i förtroende med respektive 6 procent och hamnar på 60 (SVT) och 64 (SR) procent, vilket gör att de närmar sig strecket där fler saknar än har förtroende för dem.

En förklaring till förtroenderaset för de statliga medierna gav Nordfronts Simon Holmqvist nyligen i artikeln Håller SVT på att förvandlas till en kvällstidning?. Holmqvist tar bland annat upp den politiska propaganda som fått allt större plats inom SVT (och SR) och att även public service-kanalen börjat gå mot en kvällstidningsbaserad journalistik där man hänger ut människor, senast en undersköterska som skapat Facebookgruppen ”Rädda vården”.

Det var också SVT som under förra året, efter en livesänd SVT-debatt där Nya tiders chefredaktör Vavra Suk gjorde bort ”historikern” Henrik Arnstad, instruerade sina anställda att så kallade extremister inte har rätt att debattera som alla andra. Direktivet utgick efter att DN:s judiske chefredaktör Peter Wolodarski krävt det av SVT.

Bluffhistorikern Henrik Arnstad vågade nästan möta Nya Tiders Vavra Suk i direktsänd debatt. Troligtvis kommer vi aldrig att få se något liknande på SVT igen nu när publice service-kanalen gått ut med direktiv om att inte tillåta människor med andra åsikter.

Förtroendet för partierna är också fortsatt lågt. Lägst förtroende har Feministiskt Initiativ (11 procent) och högst Centerpartiet (30 procent). Regeringspartierna med stödparti har 29 procent (S), 18 procent (V) samt 13 procent (MP) i förtroende. En annan tabell visar att Regeringen som helhet har 31 procent förtroende och Riksdagen 34 procent.

Klicka för större bild.

Utöver regering och riksdag och public service är det bara 38 procent som har förtroende för staten i sig.

Klicka för större bild.

Högst förtroende av alla institutioner har Systembolaget (70 procent) och därefter Universitet/högskolor (65 procent).

På Botten-listan hittar vi 7 partier, Partierna som helhet, EU-kommisionen samt medier som Expressen, Aftonbladet, Facebook och TV3. PostNord som under året marknadsfört sig själva med regnbågsfärgade bredvlådor och gett ut homo-frimärken finns också med på listan och står enligt MedieAkademin för ”årets i särklass mest dramatiska fall i förtroende” – från 37 till 16 procent på ett år.

Klicka för större bild.

Klicka för större bild.

Källa:
Förtroendebarometer 2017


  • Publicerad:
    2017-04-07 13:57