INRIKES. SVT ger sig nu in i valrörelsen på regeringens sida genom att i flera artiklar angripa Moderaternas valfilm i Umeå.

SVT ger sig nu in i årets valkampanj genom att öppet attackera Moderaternas valfilm som riktas till väljarna i Umeå. Valfilmen kritiserar den samhällsutveckling som regeringen bär ansvaret för, och SVT försöker genom sina artiklar få väljarna att misstro Moderaternas politik.

”Våldsbrott, utpressning, bilbränder, bilstölder och knarkhandel. Ungdomar som rekryteras av äldre brottslingar till kriminalitet. Ökad risk för religiös radikalisering. Detta sker i vårt Umeå, utvecklingen har gått snabbt”, så beskriver Moderaterna samhällsproblemen.

Beskrivningen stämmer väl överens med hur alla som inte röstar på Socialdemokraterna och Miljöpartiet upplever samhällets ”utveckling”. Förra månaden rapporterades det om knivbråk på dagis och lärarnas fackförbund larmade om att föräldrar i det Nya Sverige söker upp lärare i skolorna och mordhotar dem.

Trots att regimens förnekelse av ökande våldsbrott fallit samman i samband med de attacker mot synagogor som utförts av migranter, står vänsterextrema SVT fortfarande fast vid att alla ökningarna av brotten beror på ”ökad anmälningsbenägenhet” och liknande:

— Ja, det finns en betydlig ökning men jag tror att det helt och hållet beror på att polisen i Umeå lagt större spaningsresurser på knarkbrott än riket i övrigt och det påverkar statistiken, säger Kriminologen Tage Alalehto.

Att journalister väljer ut ”experter” som de vet kommer att bekräfta deras egen politik är vanligt, och metoden beskrivs öppet i SVT:s arbetsdokument. I verkligheten har exempelvis antalet anmälda vapenbrott i Umeå ökat med 95 procent sedan 2012, och antalet våldtagna kvinnor i Umeå har ökat med 62 procent.

För att fylla på med den osakliga kritiken citerar även SVT anonyma citat från sociala medier som stödjer SVT:s extrema politik. Citat som enligt tidigare erfarenheter mycket väl kan vara skrivna av journalisterna själva.

Moderaterna tar dock kritiken med ro, och verkar förberedda på att SVT skulle gå regeringens ärenden:

”Det är hur verkligheten ser ut i Umeå. Rimligt att partierna berättar hur vi ska hantera det hela”, skriver Moderaternas kommunalråd Anders Ågren.

Moderaterna i Norrland har en lång konflikt med vänsterextrema SVT, som anklagas för att systematiskt vinkla sin nyhetsrapportering till de så kallade vänsterpartiernas fördel.

Moderaterna i Umeå har sedan tidigare varit tydliga med att man anser att SVT ”urholkar förtroendet” för traditionell media, och att man vill stoppa SVT från att publicera sina falska nyheter på nätet.

Ursprungligen publicerar på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-03-10 09:00