LÖGNPRESSEN. SVT:s riktlinjer förbjuder att deras nyhetsjournalister sprider, gillar och delar politiskt vinklade inlägg på sociala medier. Men detta har inte hörsammats av public service-kanalens USA-korrespondent Carina Bergfeldt, som enligt ett avslöjande av Nya Dagbladet använder sitt officiella Twitterkonto för att främja politisk vänsterpropaganda.

Skärmbild: Nyadagbladet.se.

Det var ifjol som Ulf Johansson, dåvarande chef för SVT, gick ut med direktiv till sina medarbetare kring hur Twitter bör användas. Bakgrunden var att någon hade gillat ett politiskt gillat inlägg från Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, från SVT:s officiella Twitterkonto. Johansson skrev då bland annat att SVT:s nyhetsjournalister måste upprätthålla objektivitet även på sina privata Twitterkonton:

Det här Twitter-kontot sköts av våra online-medarbetare och jag har ingen information om det var ett misstag. Jag har lyft frågan på vårt morgonmöte och gått ut med en allmän påminnelse om våra riktlinjer för sociala medier. Det är oacceptabelt att klicka på like kring politiska frågor oavsett om det är via officiellt SVT-konto eller i sitt eget namn om man är nyhetsjournalist på SVT.

Men nu har Nya Dagbladet avslöjat att SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt inte verkar ha tagit någon större notis om sin före detta chefs direktiv. Bland annat har hon gillat inlägg från Vänsterpartiets Ali Esbati och gratulerat honom för framgångar i hans politiska karriär.

Dessutom har hon gillat ett inlägg där en person beklagar sig över att Sverige blir alltmer ”högervridet”.

Precis som SVT:s programdirektör Jan Helin så har Begfeldt en bakgrund inom Schibstedtidningen Aftonbladet, där hon bland annat spred folkfientlig propaganda i krönikor. SVT har länge anklagats för partiskhet, och enligt en undersökning från 2012 så uppgav 52 procent av public service-kanalens medarbetare att de skulle rösta på Miljöpartiet vid ett riksdagsval. Mediekanalens vänstervridning och fake news-spridning har till och med fått högt uppsatta moderater att reagera genom att öppet kräva åtgärder från regeringen.

I en pågående omröstning på Nordfront med frågan ”Vilken medieaktör är värst på Fake News?” leder i skrivande stund SVT före judiskägda aktörer såsom Aftonbladet, Expressen och Dagens Nyheter.

Källa:
Trots förbudet – SVT:s Carina Bergfeldt gillar politiska vänsterinlägg på Twitter
Moderaterna kräver att SVT stoppas


  • Publicerad:
    2018-02-17 08:00