MASSMEDIA. Under gårdagens Aktuellt på SVT hade man bjudit in Nya Tiders chefredaktör Vavra Suk och historiestudenten Henrik Arnstad för att diskutera yttrandefrihet och det faktum att Nya Tider efter många turer fick delta på årets Bokmässa. Arnstad vågade dock inte debattera mot Suk och efter programmet klagade Dagens Nyheters judiske chefredaktör Peter Wolodarski högljutt på Twitter.

sukarnstad

Vavra Suk och Henrik Arnstad.

Årets Bokmässa som just nu pågår i Göteborg har temat ”yttrandefrihet”. Trots detta valde man först att dra in Nya Tiders tillstånd att ha en monter på mässan, eftersom tidningen skulle ha fel åsikter och ”kopplingar till nazism”. Efter massiv kritik över det uppenbara hyckleriet ändrade man sig dock och Nya Tider kunde slutligen delta på samma villkor som de andra utställarna.

Med tanke på diskussionen kring detta hade Aktuellt på Sveriges Television ett inslag under gårdagskvällen från Bokmässan där man bland annat intervjuade Nya Tiders skribent Perra Winberg som förklarade att det var god stämning på plats och att folk var nyfikna och kom till deras monter för att prata och diskutera. Det var, enligt Winberg, en ”skön stämning” och han hade inte märkt av några protester alls.

Efter inslaget hade man bjudit in Nya tiders chefredaktör Vavra Suk samt bluffhistorikern och studenten Henrik Arnstad för att diskutera frågan. Arnstad ville dock inte debattera med Suk vilket gjorde att programledaren aviserade att hon tänkte intervjua dem båda enskilt.

Från inslaget i gårdens Aktuellt där Arnstad inte ville debattera.

Från inslaget i gårdagens Aktuellt där Arnstad inte ville debattera med Vavra Suk.

Inledningsvis fick Suk berätta att de fått stort stöd för sitt deltagande på Bokmässan och menade att stormen kring deras utställning har varit överdriven. Istället menade han att det är journalisterna själva som valt att blåsa upp saken för egen vinnings skull:

— Det är journalisterna själva som är rädda för att vi ska komma dit och avslöja deras lögner. I det nummer av Nya Tider som vi delar ut just nu gratis på Bokmässan har vi ett helt uppslag om lögner som bara DN har sysslat med, med påhittade rasisthistorier, förklarade han och poängterade hur viktigt det är med god och objektiv journalistik samt att alla får komma till tals.

Bluffhistorikern Henrik Arnstad var föga förvånande väldigt kritisk till att Nya Tider får delta på Bokmässan, varpå han hävdade att Suk skulle ha vägrat att ta avstånd från ”nazismen” och att ”vi alla hörde det för några sekunder sedan”. Efter det kom han med det ena bisarra uttalandet efter det andra.

— Nazismen är en ideologi som bara har ett enda mål: varenda jude ska dö i hela Europa. Från Lappland till Medelhavet, från de brittiska öarna till Uralbergen, hävdade han bland annat.

Arnstad menade också att det är ”nazistiskt” att göra som Vavra Suk och Nya Tider när de påpekar hur media ljuger, till och med att det skulle vara ett ”direkt eko från den nazistiska tidningen Der Stürmer”, eftersom de också påpekade detta. Lustigt nog förklarade han helt plötsligt för programledaren att han inte hade några åsikter om Nya Tider, för att sedan fortsätta påhoppen med sina sedvanligt förvirrade resonemang.

— Hur många ytterligare miljoner judar ska vi då acceptera ska dö för att vi ska ha nazismen i samtalet igen? Frågade hans sig bland annat.

Henrik Arnstad presenteras ofta som "historiker" i media.

Henrik Arnstad presenteras ofta som ”historiker” i media.

Intervjuerna, som programledaren styrde om till en debatt genom att intervjua dem växelvis och låta dem svara varandra, avslutades med att Suk påpekade det faktum att Arnstad inte ens är någon riktig historiker och att han har ljugit om en kandidatexamen han inte innehar. Arnstad valde dock att inte förklara detta då han menade att ”personangrepp” tråkar ut honom. Vi får helt enkelt fortsätta att sväva i ovisshet när det gäller frågan om vad Arnstad verkligen menar med att han skulle ha en kandidatexamen i historia.

Se hela inslaget med följande ”debatt” nedan:

Wolodarski ”rasar” på Twitter
Efter programmet gick en upprörd Peter Wolodarski ut på Twitter och aviserade sitt missnöje över Aktuellt. Exakt vad det var som var problemet är något oklart men bland annat skrev han:

Demokrat får ”debattera” mot extremist i Aktuellt. Programledaren fördelar ordet i opartisk anda. Lögner sprids. Vad håller SVT på med?

Samt:

SVT är enligt sitt sändningstillstånd inte opartiskt när det gäller demokratin och alla människors lika värde. Har Aktuellt glömt?

Endast Wolodarskis egna åsikter bör framföras i statlig television, om chefredaktören själv får välja.

Endast Wolodarskis egna åsikter bör framföras i statlig television, om chefredaktören själv får välja.

På Twitter reagerade folk dock starkt på den judiske chefredaktörens utspel. Här är några exempel på den stundtals ganska hårda kritiken:

@pwolodarski välkänt att du inte gillar öppenhet och demokrati och att alla får komma till tals

@pwolodarski I en demokrati ska väl alla få komma till tals? Även åsikter som inte du delar? Eller?

@pwolodarski Att du överhuvudtaget har mage att klaga över andras ”opartiskhet” är nästan stötande.

@pwolodarski Programmet sändes i Sverige och inte Nordkorea.

@pwolodarski Oavsett vilken ideologi du förespråkar måste du få komma till tals. Annars sveper vi bara problem under mattan. 1/2

@pwolodarski Problem löser man bara genom en öppen debatt där man hårt kan kritisera idéer av det slag som fördes fram i denna diskussion!

@pwolodarski Brukar du protestera mot Kulturnyheternas vänsterpolitiska ställningstagande varje kväll också?

@pwolodarski Hahaha 🙂 Sandlåda. Demokrati är ju när bara mina åsikter får komma till tals. Har du glömt det? Du får lägga ned DN nu.

@pwolodarski Oy vey! Goymen vakngar upp och får inte sin information från min globalistiska tidning. Detta måste stoppas!

Även om Wolodarski i regel brukar bli missnöjd när hans meningsmotståndare får komma till tals ostraffat så kan man fråga sig om inte hans känslosamma och något överdrivna påhopp på SVT kanske mer har att göra med att Vavra Suk fick göra reklam om den granskning Nya Tider gjort om Dagens Nyheters lögner.

Källor:

Aktuellt 22 september 21:00
DN:s Henrik Arnstad ljuger fortfarande om sin examen
Peter Wolodarski (Twitter)


  • Publicerad:
    2016-09-23 14:20