Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Nya Tider är nu åter välkomna på bokmässan i Göteborg

Av Redaktionen, 2016-12-13
redaktionen@nordfront.se

ALTERNATIVMEDIA. Tidningen Nya Tider deltagande på den senaste bokmässan i Göteborg, som gick under parollen ”yttrandefrihet”, motarbetades hårt av Författarförbundet och yttrandefrihetsmotstånd i gammelmedia. Enligt bokmässans nya riktlinjer är dock tidningen välkommen tillbaka.

Nya tiders chefredaktör Vavra Suk. Foto: Nordfront.se

Nya tiders chefredaktör Vavra Suk. Foto: Nordfront.se

Det var länge osäkert huruvida den invandringskritiska tidningen Nya Tider skulle få ställa ut på årets Bokmässa som hölls i Göteborg. Trots skarp kritik från både Författarförbundet och gammelmedia fick man ändå delta till slut.

Under dagen presenterade dock bokmässan sina nya riktlinjer för vilka som i framtiden kommer att få delta. Huvudkriterierna blir relevans inom kultur, media och utbildning samt en bredd av genrer och teman och fri åsiktsbildning. Nya Tider kommer därför att vara välkomna även i framtiden.

Bokmässans vacklande kring Nya Tiders deltagande detta året förklaras som en impulsiv reaktion på all kritik från yttrandefrihetshatare.

— Jag tror att vi reagerade som många har gjort direkt efter oss, impulsivt. Det vill säga att man vill ta bort det som är väldigt obekvämt. Efter lite eftertanke och kunskap om det enskilda fallet och med hänsyn till vad en bokmässa är för någonting – en arena för fri åsiktsbildning – så har vi gjort ett mer eftertänksamt arbete och kommit fram till mer genomarbetade principer och värderingar, säger Maria Källsson, vd på Bok och bibliotek.

Vidare menar hon att man dock kommer att lägga ner mer arbete på att validera de som vill delta framöver och har knutit närmare kontakter med så kallade experter.

— Vi har knutit experter tätare till oss som kan hjälpa oss att göra valideringen av utställare när man hamnar så här nära våra gränser som vi gjorde i det här fallet, fortsätter hon.

Vidare kommer den ökande polariseringen av det svenska samhället att synas även på bokmässan framöver. Dock säger man att detta inte innebär att evenemanget blir ett ”tillhåll för högerextrema grupper”.

— Jag vill säga till de som känner tvekan att jag respekterar att man känner så här. Men vi tror att det bästa sättet att möta krafter som står för en annan åsikt än den man har själv är att flytta fram sina positioner på det demokratiska sättet, avslutar Källsson.

Källa:

Bokmässan: Nya Tider välkomna tillbaka


  • Publicerad:
    2016-12-13 19:55