Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Nordfront på Bokmässan

Av Redaktionen, 2016-09-25
redaktionen@nordfront.se

NORDFRONT. Under lördagen besökte Nordfront Bokmässan i Göteborg.

bokmassan-publik

Årets Bokmässa har gått under temat ”yttrandefrihet” men har konsekvent motarbetats av censurivrande krafter som Författarförbundet och yttrandefrihetsmotstånd i mainstream-media. Anledningen är att tidningen Nya Tider fått ställa ut på mässan. Expos (((Jonathan Leman))) och DN:s (((Peter Wolodarski))) har även läxat upp ansvarige utgivare på Aktuellt för att man lät Nya tiders chefredaktör, Vavra Suk, delta i programmet, som enligt dessa kritiker var för objektivt.

Med anledning av den märkliga debatten kring Bokmässans yttrandefrihet – som snarare handlat om att man ska begränsa den för Nya Tider – valde Nordfront att besöka arrangemanget under lördagen. Chefredaktören Fredrik Vejdeland, precis frisläppt från ett åsiktsbrott, var på plats liksom flera reportrar från Nordfront.

Fredrik Vejdeland vid Bokmässan.

Fredrik Vejdeland på väg in till Bokmässan. Foto: Nordfront.se

Redan när Nordfronts journalister skulle gå in vid niotiden på morgonen blev man påmind om att yttrandefrihet långt ifrån gillas av alla. En grupp människor från Göteborgs Antifascistiska Front stod utanför entrén och delade ut flygblad om Nya Tider och påstådda kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen. Lögner blandades med halvsanningar och spekulationer i sedvanlig ordning.

Antifascistiskt flygblad.

Antifascistiskt flygblad som delades ut utanför Svenska mässans entré. Foto: Nordfront.se

Två av Nordfronts reportrar dröjde sig kvar hos gruppen för att se om någon av ”antifascisterna” ville låta sig intervjuas av Nordfront. Istället började de dölja sina ansikten och försöka mobilisera andra människor genom förtäckta hot mot Nordfronts reportrar. ”Engagera dig mot nazisterna – eller slå dem på käften!” skrek en av dem medan han flinade bak mot Nordfronts reportrar. När dessa gick fram och lugnt konstaterade att det ibland kan gå illa när de försöker slå nationalsocialister på käften, tillkallade de antifascistiska kämparna polisen och uppgav att de kände sig hotade.

Antifascist

Antifascistisk kämpe – gömd bakom solglasögon, kamera samt även flygblad för säkerhets skull. Foto: Nordfront.se

Väl inne på bokmässan besöktes många montrar och bilder togs på makthavare och ”kulturelit”. Flera etablissemangspersoner kände sig märkbart besvärade av att en aktör som Nordfront var på plats och ställde frågor eller tog bilder på dem. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg och Expos Jonathan Leman var några av de mest spända. När Nordfront besökte Expos monter gick en uppstressad Leman runt och kallade på ordningsvakter.

Obehag och kall blick.

Obehag och kall blick. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg. Foto: Nordfront.se

expo-bokmassan-leman

Jonathan Leman, Expo. Foto: Nordfront.se

Nordfront gjorde även ett besök hos ”nazibruden” Anna-Lena Joners Larsson som journalisten Jessica Devert nyligen släppt en biografi om. Boken heter ”Nazibruden – En sann historia” vilket kan ses som en skrattretande titel med tanke på att bara bokens baksida innehåller flera grova lögner. Bland annat påstås att den för många ganska okända och betydelselösa ”nazibruden” var ”en del av den innersta cirkeln i den svenska nynazistiska rörelsen”.

Till Nordfront bedyrade

Till Nordfront bedyrade ”nazibruden” att hon inte alls sålde ut sina forna vänner för att få pengar eller uppmärksamhet. Foto: Nordfront.se

Vid montern till Samfundet Sverige-Israel fanns Israels ambassadör Isaac Bachmann som förra året fick Sveriges Radio att krypa och be om ursäkt för att man i en intervju ställt en egentligen berättigad fråga huruvida judarna med sitt agerande kan ha ett ansvar för den växande antisemitismen som vi ser nu. Montern bevakades av två agenter som på Nordfronts fråga visade sig komma från Säkerhetspolisen (Säpo).

Israels ambassadör Isaac Bachmann. Foto: Nordfront.se

Israels ambassadör Isaac Bachmann. Foto: Nordfront.se

Säpo-agenterna ville inte hamna på bild, men var långsammare än Nordfronts fotograf. Foto: Nordfront.se

Säpo-agenterna ville inte hamna på bild, men var långsammare än Nordfronts fotograf. Foto: Nordfront.se

Nordfront besökte naturligtvis också Nya Tiders monter för att höra hur de som pestsmittstämplade på kulturvänsterns arrangemang hade det. Perra Winberg från tidningen berättade att det varit stort intresse för Nya Tiders monter, särskilt från just vänstermänniskor som i många fall tog emot Nya Tiders gratisexemplar av deras senaste nummer, och att det i huvudsak gått lugnt till. Gunnar Ardelius, Författarförbundets ordförande som anordnat den aktion mot åsiktsfrihet som ägde rum på fredagen, hade varit på plats vid montern och förklarat att Nya Tiders närvaro var ”obehaglig”. Några ordningsstörare hade också besökt montern men omhändertagits av polis. Nya Tider har skrivit om besöket på Bokmässan här.

Nya tiders monter. Foto: Nordfront.se

Nya Tiders monter. Foto: Nordfront.se

Nya tiders chefredaktör Vavra Suk. Foto: Nordfront.se

Nya Tiders chefredaktör Vavra Suk. Foto: Nordfront.se

Nya tider-skribenten Perra Winberg. Foto: Nordfront.se

Nya Tider-skribenten Perra Winberg. Foto: Nordfront.se

Nordfront besökte Expos monter vid ett antal tillfällen för att lyssna till föredrag och diskutera. Jonathan Leman och Daniel Poohl höll ett föredrag vardera som var förvånansvärt intetsägande. Nordfronts utsända fick intrycket av att Expo:iterna möjligen höll igen något på grund av Nordfronts närvaro. Om så inte var fallet – att Expo-föreläsningar i allmänhet bara är ett långt tragglande av standardfloskler – rekommenderar vi absolut ingen att anlita någon av dessa två föredragshållare för 15 000 kronor plus moms som kalaset vanligtvis kostar.

Leman höll ett föredrag under namnet ”Vilka är Nya Tider?” där han framhöll att Nya Tider består av ”konspirationsteoretiker” och har en agenda som handlar om att marknadsföra sig gentemot Sverigedemokraterna och radikalisera SD:s basväljare. Att en av SD-ledamoten Kent Ekeroths närmaste medarbetare på riksdagskansliet agerat kameraman och gjort webbinslag åt Svenskarnas parti och Nya Tider för två år sedan, ser Leman som bevis på att kulturnationalister och nationalsocialister (dit räknar Leman inte bara Nordiska motståndsrörelsen utan också Svenskarnas parti och i viss mån Nya tider) spänner över varandra och är samarbetspartners.

— Det är tydligen helt okej numera”, sade Jonathan Leman om att Kent Ekeroth lät sig intervjuas av Nya Tider 2014.

Föredraget handlade inte särskilt mycket om Nya Tider utan snarare om en massa saker runtomkring. Efter att ha kopplat samman Nya Tider med andra organisationer, bland annat att genom att chefredaktören Vavra Suk tidigare deltagit i minnesmanifestationen i Salem tillsammans med bland andra Nordiska motståndsrörelsen och Nationalsocialistisk front, kommer Leman fram till slutsatsen att Nya Tider är försvarare av våld och att Expo är försvarare av yttrandefrihet när de vill begränsa den för Nya Tider.

— Debatten om Nya Tider på Bokmässan har gett dem en viss skjuts där de försöker lansera sig som någon slags försvarare av yttrandefriheten, när det då i själva verket är en tidning vars skribenter och medarbetare i princip försvarar politiskt våld mot oliktänkande, sade Leman i sitt tal.

Jonathan Leman talade om Nya tider och "konspirationsteorier".

Jonathan Leman talade om Nya Tider och ”konspirationsteorier”. Foto: Nordfront.se

Näste Expo:it på tur var Daniel Poohl som talade om ”Propagandakriget”. Expos chefredaktör använde sig av samma sorts guilt by association-argument i sitt tal.

Daniel Poohl från Expo. Foto: Nordfront.se

Daniel Poohl från Expo. Foto: Nordfront.se

Nordfronts Fredrik Vejdeland dröjde sig kvar för att ta reda på vad som rör sig i huvudet på Daniel Poohl och Expo. Noterbara saker från samtalet var att Bonnier enligt Poohl inte har någon reell makt i samhället, att Expo inte har något samarbete med Researchgruppen samt att politiska dissidenter inte alls fängslas i Sverige. En artikel om detta kommer publiceras senare.

Fredrik Vejdeland och Daniel Poohl.

Fredrik Vejdeland och Daniel Poohl. Foto: Nordfront.se

Avslutningsvis kan sägas att även om vi skulle vilja det så skulle med all säkerhet inte ”yttrandefriheten” tillåta Nordfront att ha en egen monter på Bokmässan, trots att flera av tidningens ansvarige utgivare dömts till fängelse enligt den åsiktslag som förföljer regimkritiska journalister. Bokmässan är dock ett ypperligt tillfälle att granska makthavare och ställa folkförrädare mot väggen.

Se fler bilder nedan:

Kulturfeministen Ebba Witt-Brattström.

Kulturfeministen Ebba Witt-Brattström. Foto: Nordfront.se

Sten Tolgfors (M) - en av dem som satte spikan i kistan för svenska försvaret och avskaffade värnplikten under sin tid som försvarsminister. Vill nu att Sverige går med i Nato.

Sten Tolgfors (M) – en av dem som satte spikan i kistan för svenska försvaret och avskaffade värnplikten under sin tid som försvarsminister. Vill nu att det försvarslösa Sverige går med i Nato. Foto: Nordfront.se

Annika Lantz var glad över att få se Nordfront.

Annika Lantz var glad över att få se Nordfront. Foto: Nordfront.se

Per Wästberg, författare och toksionist.

Per Wästberg, författare och toksionist. Foto: Nordfront.se

Dick Harrison - antisvensk historiker som hävdar att svenskarna inte finns.

Dick Harrison – antisvensk historiker som hävdar att svenskarna inte finns. Foto: Nordfront.se

bokmassan-panorama

Många besökare på Bokmässan. Foto: Nordfront.se

Asylprofitören och samhällsparasiten Bert Karlsson.

Asylprofitören och samhällsparasiten Bert Karlsson. Foto: Nordfront.se

Journalisten Björn af Kleen - hetsare mot Nordiska motståndsrörelsen och grindvakt för judisk makt-eliten.

Journalisten Björn af Kleen – hetsare mot Nordiska motståndsrörelsen och grindvakt för judisk makt-eliten. Foto: Nordfront.se

Jonathan Leman vid Expos monter. Foto: Nordfront.se

Jonathan Leman vid Expos monter. Foto: Nordfront.se

Åsa Linderborg. Foto: Nordfront.se

Åsa Linderborg. Foto: Nordfront.se

Jan Guillou. Foto: Nordfront.se

Jan Guillou. Foto: Nordfront.se

Thomas Bodström (S) - svenskfientlig jurist och före detta justitieminister.

Thomas Bodström (S) – svenskfientlig jurist och före detta justitieminister. Foto: Nordfront.se


  • Publicerad:
    2016-09-25 23:30