MEDIA. Nya Tiders medverkan i SVT får den kommersiella tidningen DN:s chefredaktör (((Peter Wolodarski))) att plocka fram piskan och tvinga SVT:s programchef Jan Helin till lydnad. Nationalism i statlig media och tillrättavisade gojer är dagens ämnen.

195_peter_wolodarsky_3

Peter Wolodarski.

En intressant uppvisning i mediamakt utspelade sig i efterdyningarna av Bokmässan i Göteborg, som i år hade yttrandefrihet som tema. Den agenda som valts för att prata om yttrandefrihet var att skribenter och personligheter som utgör etablissemangets avantgarde, det vill säga driver radikalare versioner av samma linje som förespråkas av det politisk-kulturella etablissemanget, upplever inskränkningar av sin yttrandefrihet. Dessa inskränkningar kommer från individer eller små grupper som ställer sig emot etablissemanget, eller i alla fall dess radikalare yttringar av mångkultur, feminism och normkritik.

Nya tiders chefredaktör Vavra Suk. Foto: Nordfront.se

Nya tiders chefredaktör Vavra Suk. Foto: Nordfront.se

Saker och ting gick inte som planerat. Tidningen Nya Tider fick, efter olika turer, till sist närvara på Bokmässan. Yttrandefrihet i egentlig mening, det vill säga rätten att uttrycka fakta och åsikter som går etablissemanget emot, hamnade högst upp på agendan. Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk intervjuades med anledning av detta i SVT:s Aktuellt och framställde sig själv som säker, hederlig och sympatisk i motsats till den neurotiske Henrik Arnstad som vägrade ta debatten. Värt att notera är att Varvra Suk navigerade det mediala minfältet oerhört väl och förde fram poänger trots otaliga försök till guilt by association av motståndarsidan – vilken det är viktigt att förstå utgjordes av både Arnstad och Aktuellts programledare. Arnstad passade på att skämma ut sig återigen, denna gång genom att använda en spelfilm som historiskt källmaterial angående den så kallade Förintelsen.

Det blev intressant på twitter redan samma kväll när (((Peter Wolodarski))) öppnade spärreld mot SVT. Chefredaktör Suk fick komma till tals i TV och presenterade sin sak väl och påpekade dessutom att DN ljuger om invandringen. Vad som förbittrade Wododarski mest är oklart, men det är tydligt att de judiska känslorna svallade under kvällen.

wolo1
wolo2
wolo3

Det visar sig senare att Jan Helin, förre detta chefredaktör på Aftonbladet och numera programdirektör på SVT, mer eller mindre tagit order från Wolodarski. Helin har instruerat sina underställda att så kallade extremister kan granskas och intervjuas men inte ska få debattera. Trots att en stor del av inslaget spenderas av Helin i ett frenetiskt försök att begränsa den skada hans order faktiskt innebär för opartisk journalistisk blir det tydligt vad som skett. Wolodarski med flera har påverkat Helin att täppa till i åsiktskorridoren så att inte förbjudna idéer kan förmedlas via public service till allmänheten.

Det bör nämnas att det stående inslaget Farbror Lenins Lekhörna på bokmässan inte ifrågasatts, men den uppenbara dubbelmoralen är så bekant vid det här laget att man knappt höjer på ögonbrynen. Vad som är intressant är att Bonnier-giganten DN och dess chefsredaktör utövar så stort inflytande på statsägd media att de kan behandla dess programchef som en knähund. Bonnier, som av Expos Daniel Poohl inte anses ha någon makt i Sverige.


  • Publicerad:
    2016-10-10 21:15