KULTUR. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg är inte nöjd med utnämningen av Amanda Lind som ny kulturminister. Hon menar att Miljöpartiet använder kulturpolitiken som ett ideologiskt verktyg och fruktar nu att Lind kommer ha samma agenda som Alice Bah Kuhnke.

Åsa Linderborg. Foto: Nordfront.se

Kontroverserna kring den nya så kallade rastafariministern, Miljöpartiets Amanda Lind som av Stefan Löfven (S) under gårdagen utsågs till kulturminister i hans nya regering, fortsätter.

Under tisdagen skriver Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg att Löfven gjorde fel som återigen gav kulturministerämbetet till en miljöpartist. Enligt Linderborg är varken Amanda Lind eller Miljöpartiet egentligen intresserade av kultur,

”Sveriges nya kulturminister heter Amanda Lind och har, liksom sin företrädare Alice Bah Kuhnke när hon tillträdde, aldrig uttalat sig i kulturpolitiska frågor”, skriver Linderborg.

Enligt Linderborg ser Miljöpartiet istället kulturen som ett ideologiskt verktyg att använda för att främja projekt som bekräftar partiets kulturmarxistiska agenda:

2014 hade Miljöpartiet inte ens ett kulturpolitiskt program. Det förslag som sedan lades fram var så instrumentellt och ideologiskt styrande, att man aldrig sett på maken. Identitet och representativitet var de teoretiska perspektiv som allt skulle silas genom. Anslagen skulle villkoras till kultur som ägnade sig åt etnicitet, kön och sexualitet. Programmet kastades i papperskorgen, men ambitionen var tydlig nog: Hellre skapa rätt än skapa fritt.

Att Socialdemokraterna ”för evigt” tycks ha släppt kulturpolitiken anser Linderborg vara ett ”strategiskt misstag”. Dessutom är valet av Amanda Lind som kulturminister enligt henne en stark provokation mot alla som ”anser att kultur och media kräver kunskap, intellektualitet och nyfikenhet”.

På vilket sätt en socialdemokratisk kulturminister skulle vara bättre framgår dock inte av Linderborgs artikel.

Källa:
Fel kulturminister igen, Löfven


  • Publicerad:
    2019-01-22 10:45