POLITIK. Enligt nya beräkningar har Miljöpartiet lyckats tappa hälften av sina medlemmar sedan början av mandatperioden.

Miljöpartiet (MP) befinner sig för närvarande i något av en kris. Opinionssiffrorna har legat lågt och de har till och från sedan början av mandatperioden legat under riksdagsspärren. Enligt en färsk undersökning saknade även hela 90 procent av det svenska folket förtroende för MP:s språkrör Gustav Fridolin, där endast tio procent av de tillfrågade antingen hade stort eller mycket stort förtroende för Fridolin.

Efter valet 2014 ska MP enligt uppgifter haft cirka 20 000 medlemmar. Sedan dess har dock antalet rasat och vid senaste årsskiftet hade partiet, enligt sina egna beräkningar, 10 719 medlemmar. Detta betyder att MP nu har lägst till antalet medlemmar i riksdagen.

Enligt statsvetaren Niklas Bolin beror det massiva raset på turbulensen kring olika skandaler som avlöst varandra samtidigt som partiet upplevs ha svikit sina grundprinciper.

— Det är det mest drastiska tappet hos etablerade partier jag har sett de senaste 20 åren, säger Bolin och fortsätter:

— Det finns ett missnöje men det är inte enkelriktat. Vissa menar att man sålt sig medan andra menar att man inte varit regeringsdugligt nog, så det är ett svårt läge för partiet att navigera i.

MP:s partisekreterare Amanda Lind verkar däremot inte vilja kännas vid sanningen, utan menar istället på att det inte är så illa om man ser det från ett längre perspektiv.

— Ser man på lite längre sikt, en tioårsperiod, så hör Miljöpartiet till de partier som ökat sitt medlemsantal, säger Lind.

I ett försök att rädda upp situationen släppte partiledningen nyligen ett nytt förslag till valmanifest, där ett av de viktigaste förslagen var en ökad massinvandring. Huruvida detta kommer att rädda kvar MP inför det stundande valet i höst återstår dock att se.

Källor:
Massflykt från MP – har tappat hälften av sina medlemmar
MP har tappat hälften av medlemmarna


  • Publicerad:
    2018-03-26 20:15