VALÅR. Under onsdagen öppnade Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin för en blocköverskridande regering efter valet för att stänga ute Sverigedemokraterna.

I samband med årets första partiledardebatt öppnade Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin för ett blocköverskridande samarbete med sina påstådda politiska motståndare i Alliansen. Hon gick såpass långt att hon kunde tänka sig att regera med dem om det krävdes för att stänga ute Sverigedemokraterna.

— Vi jobbar ju med dem i många frågor i nya klimatlagen och nya energiöverenskommelsen. När det handlar om regeringsmakten är det viktigt att vi håller oss fria från Sverigedemokraterna, som är ett parti som skiljer ut sig på så sätt att det är ett parti med rötterna i nazismen, säger Lövin till Expressen.

Hon menar att Miljöpartiet kan tänka sig att sitta i en regering tillsammans med till exempel Moderaterna om så krävs för att få igenom sin politik. När hon tillfrågas om hur Miljöpartiet ska återhämta sig i opinionen, då de senaste tiden legat under riksdagsspärren i många mätningar, säger hon komiskt nog att det ska göras genom att distansera sig från sina möjliga samarbetspartners.

– Vi hoppas kunna tydliggöra skillnaden mellan vår politik och den politik som Allianspartierna och Sverigedemokraterna står för. Och en sak har de gemensamt när det gäller miljö- och klimatpolitiken och det är att de tar bort enormt mycket resurser ifrån det arbete vi satt i gång nu, säger Lövin.

Den socialdemokratiske statsministern Stefan Löfven antyder även han att ett samarbete med Alliansen efter valet kan komma att ske, men vill inte gå in på i vilken omfattning. Han är dock tydlig med att han vill fortsätta som statsminister.

Källa:
MP öppnar för att sitta i regering med Moderaterna


  • Publicerad:
    2018-01-17 22:00