INRIKES. I helgen samlas Miljöpartiet för partikongress, där man bland annat kommer att rösta om rörelsen #vistårinteut:s krav gällande att ”ensamkommande barn och unga” automatiskt ska beviljas amnesti ifall de har befunnit sig i Sverige i över ett år.

”Amnesti för ensamkommande”, förväntas röstas igenom på Miljöpartiets kongress.

Den 26-28 maj kommer mer än 800 miljöpartister att samlas för en partikongress i Lidköping, där det bland annat inkommit 19 motioner gällande en ännu generösare flyktingpolitik. Där finns det ett återkommande krav på en allmän flyktingamnesti, men även ett nytt krav som innefattar att specifikt ”ensamkommande barn och unga” automatiskt ska ges rätten att stanna ifall de befunnit sig i Sverige i mer än ett år. Precis samma krav har drivits av rörelsen #vistårinteut ut, där flertalet medlemmar samt MP-föreningar är engagerade.

Enligt #vistårinteut skulle 15 000 ”ensamkommande” beröras.

— I stort sett alla säger att de vill detta, men kanske inte just nu. Jag tror egentligen inte att det finns något jättestort motstånd i partiet mot en amnesti, men det finns en medvetenhet om att det inte är någon större chans att få igenom det i riksdagen, säger Hillevi Werring, MP Göteborg, som skrivit det nya yrkandet.

I en förberedande omröstning till förslaget på Internet var det ungefär lika många ja-röster som nej-röster. Tidigare har partistyrelsen röstat nej till en allmän flyktingamnesti, men Jon Karlfeldt, som är sammanställande i partistyrelsen, säger att kongressen nu kommer att vilja ta ställning i frågan gällande just ”ensamkommande”.

— Det är sannolikt att det blir någon form av kompromiss, säger han.

Även partiets ungdomsförbund Grön Ungdom (GU) står bakom #vistårinteut:s krav.

— Vi kommer att rösta för en amnesti på kongressen, säger GU:s språkrör Hanna Lidström.

Kinna Skoglund från #vistårinteut tror att många av kongressombuden vill ha en förändring av flyktingpolitiken och ser därför att amnestin för just ”ensamkommande” skulle fungera som en utmärkt kompromiss. Rörelsen har därför bett om att träffa MP:s språkrör Gustav Fridolin samt Isabella Lövin för att diskutera saken och de räknar med att få stöd av minst ett 60-tal av MP:s kommunföreningar i helgen.

Förslaget möts däremot med liknande invändningar som de tidigare amnesti-förslag som redan har röstats ner. Dels på grund av att förslaget skulle få svårt att vinna stöd i riksdagen, men även för att det skulle innebära merarbete för Migrationsverket då handläggningstiderna för asylsökande skulle bli ännu längre än vad de är i dagsläget.

Se en video som sammanfattar gruppen #vistårinteut:s aktivism nedan:

Källa:
Fridolin tror inte på att driva amnestikrav


  • Publicerad:
    2017-05-23 15:00