INRIKES. Under gårdagen på Miljöpartiets kongress röstade man ja till att låta de ”barn” som vällde in under 2015 att få stanna i Sverige för gott.

Som vi rapporterat om tidigare så pågår för närvarande Miljöpartiets kongress i Lidköping, där en av de stora frågorna var gällande att införa amnesti för så kallade ensamkommande.

Partistyrelsen ville att ”barnen” som anlände 2015 skulle få en ny chans till prövning i sina ärenden, men utan ett löfte om att stanna för gott. Grön Ungdom däremot krävde att alla direkt skulle beviljas permanent uppehållstillstånd, utan prövning.

Efter en omröstning om kravet så vann ja-sidan med 128 röster mot 121.

Rebecka Forslund, ombud för Grön Ungdom, blev så glad att hon började gråta.

— Jag började gråta, det var två procent på håret. Så det var väldigt, väldigt nära. Jag är väldigt glad, vi har kämpat för det här så länge.

Forslund är alltså nöjd över segern och tycker att det är så pass nära en amnesti man kan komma. Hon hoppas att man nu försöker driva på beslutet i regeringen så gott det går.

Miljöpartiets ledning har däremot varit tveksamma till förslaget redan från början, då de tror att det kommer ha svårt att vinna stöd i riksdagen. Språkröret Gustav Fridolin förtydligar dock att det är partiets grundinställning att bevilja ”barn och unga” permanent uppehållstillstånd, men att de är väldigt ensamma om det i riksdagen.

— Jag är så stolt över att kämpa för det här partiet som verkligen tar de här barnens framtid på allvar, säger han.

Under lördagen röstade kongressen också nej till ett krav om att en särskild fredsminister skulle tillsättas i regeringen.

Källa:
MP-ledningen överkörd av kongressen


  • Publicerad:
    2017-05-28 10:40