INRIKES. Nästan alla så kallade ensamkommande barn från Marocko som polisen har kontrollerat har ljugit om både sin ålder och identitet.

Svenska Dagbladet (SvD) har tagit del av ett PM som tidigare i maj skickats från gränspolisen till justitiedepartementet. I dokumentet framgår det att av de 77 personer som utvisats från Sverige, som Marocko ”gått med på” att ta tillbaka, var det 65 stycken som uppgav en falsk identitet när de sökte asyl.

Av de 50 som vid tidpunkten för asylansökan uppgett att de var minderåriga var de facto bara endast två minderåriga”, skriver Patrik Engström, chef för gränspolisen, i PM:et.

Upptäckten gjordes i samband med att man kontrollerade fingeravtryck som sedan jämförts med myndighetens register i Marocko.
Engström uppger även att Marocko däremot vägrar att ta tillbaka vissa personer.

— Om man från marockanskt håll säger att man inte hittar personen via fingeravtryck så kan det vara så att personen inte är marockansk medborgare. Då måste vi gå tillbaka och göra en ny utredning om nationalitet, vilket kan vara långdraget och komplicerat, säger han.

Han berättar också att de som uppger falsk identitet oftast inte kan uppvisa några handlingar alls eller har använt sig av ett felaktigt namn eller födelsetid. Ibland kan rasfrämlingen även ha uppvisat förfalskade dokument eller intyg, vilket gör situationen mer problematisk.

— Det finns flera problem. Det kan vara så att man får använda någon annans identitet och sedan begår man brott i den personens namn. Det kan också vara så att man uppger att man är minderårig och får bo på boenden som är till för barn och tar värdefulla resurser som ska gå till riktiga minderåriga, fortsätter Engström.

Den 10 maj skickade gränspolisen en lista med 134 nya ärenden till Marocko och inväntar nu svar.

Källa:
Falsk identitet vanligt bland asylsökande från Marocko


  • Publicerad:
    2017-05-29 18:00