SVERIGE. ”Gatubarn” från Marocko strövar okontrollerat omkring på Stockholms gator. De håller sig undan myndighet, vill inte söka asyl och begår samtidigt flertalet brott. Men att skicka hem dem är enligt Margot Wallström problematiskt.

sergel

Sergels torg, Stockholm. Tillhåll för många av de Marockanska ”gatubarnen”.

Nordfront har tidigare rapporterat om de Marockanska ”gatubarnen” som lever på gatorna i Sveriges större städer. Gruppen har sedan den först uppmärksammats varit problematisk. De begår flera brott, använder droger och sprider osäkerhet för den inhemska befolkningen i de områden de vistas i.

Bara på Stockholms gator lever idag runt 800 ”barn” från Nordafrika. Men att skicka hem dem är enligt utrikesminister Margot Wallström problematiskt då de själva inte vill åka hem. En annan sak som enligt Wallström gör det hela problematiskt är att de inte vill söka asyl och håller sig undan från myndigheter och polis vilket försvårar uppsökningen och därmed också utvisandet.

Wallström har sedan årsskiftet fört en dialog med Marocko om hur man ska få hem ”barnen” och sedan den 12 maj finns ett faktiskt avtal mellan Marocko och Sverige för att kunna utvisa personer. Problemet är dock att Marocko egentligen inte vill ha tillbaka dem.

Tobias Glad som är initiativtagare till den ideella organisationen Habibi har som fokus att hjälpa de unga från Nordafrika säger:

— Vi har pojkar som har gått till Marockos ambassad i Sverige och sagt att de vill hem men Marocko säger nej. Vi har pojkar som självmant har valt att lämna Sverige men de blir tillbakaskickade hit

Källa:
Svårt för gatubarnen att återvända


  • Publicerad:
    2016-09-11 21:15