BROTT. Trots att de hade signalement från gruppvåldtäkten i Kolboda, material som skickats till analys och ett vittnesmål om en händelse som kunde tyda på att gärningsmännen var afrikaner kombinerat med kunskapen om att ett stort asylboende låg bara 500 meter från platsen så har Kalmarpolisen ändå lagt ner utredningen utan att ens ta DNA från männen på boendet.

Det var på kvällen den 21 juli förra året som en 50-årig kvinna som var ute och plockade svamp blev gruppvåldtagen av tre män i ett litet skogsparti som kallas ”Rödfyren” i Kolboda, några mil söder om Kalmar. Informationskriget.se har tidigare skrivit om fallet och avslöjade då efter ett samtal den 23 september med förundersökningsledaren Ulf Martinsson att polisen inte hade tagit några DNA-prov på någon av männen på det stora asylboende vid Kolbodabaden, som ligger bara 500 meter från platsen för gruppvåldtäkten. [1]

I artiklar tiden direkt efter våldtäkten och under den tidiga hösten avslöjades även att polisen hade ett signalement samt att material hade skickats till Nationellt Forensiskt Centrum, men varken signalement eller uppgifter om vad för slags material det handlade om avslöjades för allmänheten. [2][3]

Signalementet ville polisen inte avslöja eftersom det enligt dem skulle begränsa utredningen och ställa till mer skada än nytta, men om det är den verkliga anledningen eller om det egentligen beror på att de är rädda för att ett avslöjande av signalementet skulle öka på missnöjet med Sveriges invandringspolitik är omöjligt att veta.

Materialet som skickades till Nationellt Forensiskt Centrum måste visserligen inte ha varit DNA från någon av gärningsmännen, men sannolikheten att det var det är ändå stor med tanke på att förundersökningsledare Ulf Martinsson till tidningen Barometern sa att de ”ännu inte fått någon matchning”. Används ord som ”matchning” så handlar det ofta om DNA-material.

Christina Fosnes (M)

Förutom att lokalpolitikern Christina Fosnes, moderat kommunalråd i Kalmar, i ett blogginlägg i oktober bekräftade att det i trakten var allmänt känt att våldtäktsmännen hade varit utlänningar så hände egentligen inte mycket för än polisen i slutet av april plötsligt lade ned utredningen och tidningen Östran (Östra Småland Nyheterna) nu under maj började skriva flera kritiska artiklar om bristerna i polisens arbete vad gäller gruppvåldtäkten i Kolboda. [4][5]

Det viktigaste som lyftes fram i Östrans artiklar var att polisen redan dagen efter våldtäkten hade fått in ett vittnesmål om en upphetsad man med nordafrikanskt utseende som bara en halvtimme innan gruppvåldtäkten och endast 200 meter från brottsplatsen hade betett sig hotfullt mot en kvinna och hennes tonårsdotter innan han tillsammans med två andra män som var med honom begav sig uppåt mot det lilla skogsområdet där våldtäkten kort därefter skedde. [6]

Trots detta hade alltså förundersökningsledare Ulf Martinsson vid Kalmarpolisen i samtalet med Informationskriget.se från den 23 september 2016 uppgivit att de inte hade fått in särskilt mycket vad gäller iakttagelser kring tiden och platsen för gruppvåldtäkten.

Här är en 5 minuter och 27 sekunder lång nedklippt version av det drygt 9 minuter långa samtalet med förundersökningsledare Ulf Martinsson, där bara det allra viktigast för denna text finns med. Framförallt då detta med att han uppger att de inte hade fått in särskilt mycket vad gäller iakttagelser kring tiden och platsen för gruppvåldtäkten, men även detta med att de inte hade tagit DNA-prov från männen på boendena för nyanlända i Kolboda. [7]

Den som vill lyssna på hela samtalet med förundersökningsledare Ulf Martinsson kan göra det här. [8]

I artikeln i Östran berättas det om vad den 40-åriga kvinna som lämnade in vittnesmålet om den upphetsade afrikanske mannen upplevde under den där torsdagen då  gruppvåldtäkten skedde. Hon bodde i ett hus i närheten av det lilla skogsområde där den 50-åriga kvinnan blev våldtagen. [6]

Den 40-åriga kvinnan och hennes tonårsdotter tillbringade en vecka i huset i Kolboda i somras och tapetserade bland annat om några rum. Det var varmt och de var lättklädda. På torsdagsförmiddagen upptäcker hon plötsligt att det står en främmande man mitt i huset.

– Han står och stirrar på min 15-åriga dotter, det är mycket obehagligt. Han avlägsnar sig inte. När min pappa kommer frågar mannen om vägen till Kalmar, backar sakta ut ur huset och går iväg.

– Vi låser dörrarna och stänger fönstren, situationen var rejält hotfull som vi upplevde den.

Vid halv tio på kvällen upptäcker man mannen på nytt, Då står han åter utanför huset och den här gången tittar han in genom fönstren. Han kräver att man ska öppna dörren och har med sig två andra män. Dörrarna förblir emellertid låsta.

– Han var otroligt uppspelt och ivrig och vi kände det som en mycket obehaglig situation. Han och de två andra hetsade varandra, han var väldigt angelägen att få komma in. Det kändes som en mycket obehaglig situation. När vi inte öppnade gick han uppåt skogen, de två andra männen cyklade tillsammans med honom.

En halvtimma senare anmäldes en våldtäkt i skogsområdet.

– I min värld är det ingen tvekan om att det är de här tre männen som låg bakom övergreppet.

I artikeln finns även en tydlig beskrivning av hur den afrikanske mannen såg ut.

Nordafrikanskt utseende, mustasch, kort krulligt hår, men kal på huvudet. Ganska kort och tunn, med ett härjat ansikte. 20-40 år gammal och klädd i vit skjorta och ljusblå byxor. Mannen talade inte svenska.

Trots att den 40-åriga kvinnan redan under fredagen, dagen efter gruppvåldtäkten, berättade om allt detta för polisen, lämnade vittnesmål på polisstationen under lördagen och lämnade kompletterande uppgifter under söndagen så valde polisen att lägga ner utredningen runt kvinnans vittnesmål, med motiveringen att vidtagna åtgärder inte lett till att man kunde identifiera någon som misstänktes för brott.

Östran har även skrivit en artikel med frågor till Kalmarpolisen angående vittnesuppgifterna från den 40-åriga kvinnan som sedan besvarades i denna artikel. [9][10]

Svaret hamnade tyvärr i en betalartikel, men som tur är har någon lagt upp en skärmdump av artikeln. [11]

Slående är att Kalmarpolisen, även nu när utredningen är nedlagd, inte går ut med det signalement de har eller uppgifter om vad det var för typ av material de skickade till Nationellt forensiskt centrum. I september när jag ringde till polisen och ifrågasatte varför de inte gick ut med signalementet med tanke på att utredningen hade kört fast så besvarade de detta med att det kunde försvåra utredningen om sådana uppgifter kom ut. Nu är utredningen nedlagd, men ändå går de inte ut med uppgifterna. Istället får man uppfattningen av vad polisen svarade i betalartikeln, att de fortfarande inte vill säga för mycket eftersom det kan förstöra utredningen om den senare skulle öppnas upp på nytt om nya uppgifter kom in. [11]

Ser man på samtliga omständigheter i detta fall och lägger till vad forskningen och statistiken säger om sannolikheten för vilken typ av gärningsmän som begår olika brott så är det väldigt tydligt att det med största sannolikhet är utlänningar, troligtvis från Mellanöstern eller Afrika, som överfallsgruppvåldtog den svampplockande kvinnan i Kolboda.

Som jag har skrivit i min tidigare text om gruppvåldtäkten i Kolboda så visar svensk forskning och statistik, bland annat två rapporter från BRÅ om Invandrares brottslighet, att invandrare från Mellanöstern och Afrika är kraftigt överrepresenterade när det gäller våldtäkter och att överrepresentationen till och med är ännu större när det gäller gruppvåldtäkter. [1]

Här ser man avståndet från asylboendet på Kolbodabaden till området Rödfyren där den 50-åriga kvinnan gruppvåldtogs.

Det ligger ett stort asylboende med nästan 200 platser bara 500 meter från platsen för våldtäkten och ett HVB-hem för så kallade ensamkommande bara 1 kilometer ifrån. Detta på en liten ort som i princip inte innehåller någonting annat än dessa boenden för nyanlända.

Polisen vill inte gå ut med signalement, vilket är väldigt vanligt när gärningsmännen har utländsk bakgrund. När det är svenska gärningsmän har polisen ofta inga tveksamheter över att gå ut med signalement.

Det är allmänt känt på i Kalmarområdet att de som gruppvåldtog kvinnan hade utländsk bakgrund, vilket bland annat framgick av kommunalrådet Christina Fosnes två bloggtexter. Medierna har försökt att få det att verka som att hon hade fel i detta, men det enda som var felaktigt i det som Christina Fosnes skrev var detta att hon påstod att det hade kommit fram offentligt att gärningsmännen hade utländsk bakgrund. Det hade det inte. Ingen myndighet har gått ut med den informationen offentligt. När hon insåg detta så erkände hon att hon hade haft fel i detta, att det inte var offentligt, men stod fast vid att det var personer som hon litade på i Kalmarområdet som visste att gärningsmännen hade utländsk bakgrund.

Troligtvis var det personer som känner kvinnan som blev våldtagen och/eller som på olika sätt har haft med fallet att göra i sin yrkesutövning. Medierna har dock genom att formulera bedrägliga texter fått det att verka som att Christina Fosnes hade helt fel i detta och fått henne att gå på defensiven genom de vanliga beskyllningarna om att hon ”fiskar i grumliga vatten”.

Det finns ett vittnesmål från en kvinna och hennes dotter om att en afrikansk man och dennes två vänner som hade betett sig hotfullt utanför deras hus bara en halvtimme innan gruppvåldtäkten hade begett sig upp mot just det lilla skogsområde där våldtäkten sedan skedde mindre än en halvtimme senare.

LYSSNA ÄVEN: Radio Nordfront Direkt #34

Alla dessa uppgifter, fakta och omständigheter sammantaget gör det väldigt troligt att gruppvåldtäktsmännen i Kolboda har utländsk bakgrund. Det enda som skulle kunna ursäkta att det i detta läge inte tas DNA-prov på samtliga män på de två boendena för nyanlända i Kolboda är om signalementet tyder på svenska gärningsmän och/eller att polisen inte har DNA-material från gärningsmännen, alternativ som båda är väldigt osannolika.

Med tanke på hur många fall det finns både i Sverige och utomlands där myndighetspersoner och politiker har undvikit att agera och till och med aktivt tystat ner saker för att undvika att själva bli anklagade för rasism, så är det inte osannolikt att det faktiskt kan vara vad det handlar om när det gäller polisutredningen i Kalmar. Tänk bara på hur det var med de våldtäktsgäng i Rotherham i England som framförallt bestod av pakistanier som under 16 års tid utsatte 1400 brittiska flickor för våldtäkter och sexuellt utnyttjande utan att myndigheter och politiker ingrep, detta trots att de visste om vad som pågick, eftersom de inte ville anklagas för rasism. [12]

På grundval av allt detta, då det är känt att myndigheter och politiker ibland mörkar information för att själva undvika att anklagas för rasism, så borde polisen för att vinna medborgarnas förtroende gå ut med den information de har när det gäller gruppvåldtäkten i Kolboda och andra liknande fall. Signalementet borde göras offentligt. Uppgifter om vilka poliser som har tagit vilka beslut borde bli känt. Bara full genomskinlighet kan upprätta polisens förtroende när det kommer till utredningar som den i Kolboda.

Referenser:
[1] http://www.informationskriget.se/2016/09/25/inga-dna-prov-tagna-pa-narliggande-asylboende-efter-gruppvaldtakt-i-kolboda/
[2] http://24kalmar.se/2016/07/28/polisen-darfor-gar-vi-inte-ut-med-signalement/
http://archive.is/HFMhg
[3] http://www.barometern.se/kalmar/inga-svar-om-gruppvaldtakt-i-kolboda-annu/
[4] http://archive.is/fdbUb
[5] http://www.ostrasmaland.se/kalmar/alla-utredningar-om-valdtakt-har-lagts-ner/
http://archive.is/PmEAO
[6] http://www.ostrasmaland.se/kalmar/ingen-reaktion-pa-uppgifter-om-valdtaktsman/
http://archive.is/lgu44
[7] https://youtu.be/D1kAK7vXA-U
[8] https://youtu.be/1NBc51RfKdQ
[9] http://www.ostrasmaland.se/kalmar/ingen-kommentar-fran-polisen/
http://archive.is/nFNmZ
[10] http://www.ostrasmaland.se/kalmar/polisen-ser-inget-samband-i-kolboda/
[11] https://minfil.org/Kcq9Hebfbb/kolboda-artikel-inget-samband-000.jpg
[12] http://www.informationskriget.se/2016/02/08/gruppvaldtakter-en-vanlig-del-av-att-vaxa-upp/


  • Publicerad:
    2017-05-22 20:36