BROTT. För en dryg vecka sedan gruppvåldtogs en ung kvinna i Eksjö och i måndags häktades två afghaner på sannolika skäl misstänkta för grov våldtäkt. Här är bilder och namn på de häktade männen och annan viktig information som de vanliga medierna har underlåtit att förmedla.

En ung kvinna blev gruppvåldtagen i centralt i Eksjö natten till förra lördagen. Polisen hade larmats av vittnen som hörde kvinnans rop på hjälp och kunde gripa två män nära platsen för våldtäkten.

Polisens meddelande om händelsen löd som följer, men är idag borttagen från nätet.

”2017-06-10 06:55, Våldtäkt, Eksjö

00.26 greps två män misstänkta för våldtäkt. En anmälare ringde polisen och berättade att hon hörde en kvinna ropa på hjälp. En polispatrull som var i närheten kunde då gripa två stycken misstänkta för våldtäkt. Utredningsarbete pågår med bland annat tekniker på platsen.”

Polisen uppgav till media att det handlade om en misstänkt fullbordad våldtäkt, att de misstänkta gärningsmännen verkar ha blivit gripna på bar gärning och att de inte utesluter att det kan ha varit fler gärningsmän inblandade.

På måndagen, drygt två dygn efter våldtäkten, häktades Seyyed Komail Mosavi och Fardin Atighi vid Eksjö tingsrätt. Av häktningsframställan framgår att båda männen behöver tolk på Dari, vilket innebär att männen troligtvis är afghaner.

Klicka på bilden för att ladda ned hela häktningsframställan.

Informationskriget.se finns länkar till Seyyed Komail Mosavis Facebook och Instagram.

https://minfil.org/93mdMab8b8/Eksj__TR_B917-17_Aktbil_5.pdf

Klicka på bilden för att ladda ned hela häktningsframställan.

Informationskriget.se finns länkar till Fardin Atighis Facebook och Instagram.

De flesta vanliga medier som har skrivit om gruppvåldtäkten har nämnt att den skedde vid Storegårdsgatan eller vid Prästgårdsskolan. Alternativt att de två misstänkta greps vid någon av dessa platser. Vad dessa medier undviker att berätta är att inom två hundra meters avstånd så ligger Runstensgårdens HVB-hem i den gamla prästgårdsbyggnaden på Regementsgatan 12.

På informationssidorna om Eksjös HVB-hem kan man läsa att Runstensgårdens HVB-hem jobbar med målgruppen ”Endast pojkar, Ensamkommande, Pojkar 12-18 år”. I informationen om Runstensgårdens HVB-hem kan man läsa att verksamheten är inriktade på de som ”söker asyl eller har permanent uppehållstillstånd”.

Sannolikheten är rätt stor att någon eller båda av de misstänkta Seyyed Komail Mosavi och Fardin Atighi bodde på Runstensgårdens HVB-hem och kanske är rentav någon eller båda av dessa bilder från Fardin Atighis Instagram är från HVB-hemmet ifråga.

Bilderna kan mycket väl vara från något annat sammanhang som t.ex skola eller annan utbildning, men oavsett vad så är det ett stort problem att svenska kvinnor deltar i sådana verksamheter, frivilligt eller för att de måste vara i skolan eller ha arbete, ofta helt ovetandes om riskerna de utsätter sig för.

Mycket troligt är även att Seyyed Komail Mosavi och Fardin Atighi är äldre än de 17 år som står uppgivet på häktningsframställan. Med tanke på att de inte har några fyra sista siffror i personnumret och behöver tolk på Dari så är de troligtvis asylsökande som inte har fått uppehållstillstånd ännu och väl känt är att många asylsökande ljuger om sin ålder för att få stanna och få andra fördelar.

Gällande den våldtagna kvinnans ålder så uppgav de flesta medier inledningsvis att den våldtagna kvinnan var 17 år gammal, men några dagar efter våldtäkten rapporterade vissa medier att hon var 18 år. Vad som är korrekt är svårt att avgöra i nuläget.

/Tobias Lindberg

Ursprungligen publicerat på Informationskriget.se.

Läs även en kamprapport från Eksjö där aktivister från Motståndsrörelsen spärrade av HVB-hemmet och stadshuset här.

Källor:
Ropade på hjälp – flicka gruppvåldtagen mitt i Eksjö i natt
HVB-hem i Eksjö (hvbguiden.se)
Runstensgårdens HVH (hvbguiden.se)
Häktningsframställan Seyyed Komail Mosavi
Häktningsframställan Fardin Atighi 


  • Publicerad:
    2017-06-19 12:53