MASSINVANDRINGEN. Sverige och Afghanistan slöt i höstas ett samförståndsavtal för att underlätta repatrieringen av afghaner. Redan nu har dock Afghanistan fått nog och vädjar om att inte skicka tillbaka fler av landets medborgare.

Afghanistan vill inte ta tillbaka skäggbarnen som Sveriges batikhäxor brinner för.

I oktober ifjol tecknades ett så kallat samförståndsavtal mellan Sverige och Afghanistan. Avtalet skulle underlätta repatrieringen av afghaner vilka inte beviljats uppehållstillstånd, som i första hand skulle ge sig av självmant och i andra hand med tvång.

Afghanistan har nu dock ändrat sig och vill inte längre ta emot fler av sina egna medborgare. Enligt landets myndigheter har de ej kapacitet att ta emot fler personer.

— Skicka inte fler människor till Afghanistan, vädjar Alema Alema, Afghanistans vice flyktingminister.

Den afghanska regeringen har skickat ett brev till samtliga europeiska ambassader i Afghanistan där de vädjar om att inte skicka tillbaka fler afghanska medborgare till landet. Enligt Karin Gyllenring, som är advokat på Stockholms asylbyrå, innebär detta att Afghanistan säger upp samförståndsavtalet. Efter att den svenska ambassaden tagit emot meddelandet om uppsägning löper avtalet ut efter 30 kalenderdagar.

Däremot anser Sveriges migrationsminister Morgan Johansson att avtalet fortfarande gäller.

— Uttalanden av enskilda företrädare för den afghanska regeringen ändrar inte detta faktum. Vad gäller huruvida beslut om avvisning eller utvisning till Afghanistan ska verkställas eller inte, är det en fråga för ansvariga myndigheter, Migrationsverket och Polisen, säger Johansson.

Däremot kommer inte uttalandet från vem som helst, utan det var just Alema, som även representanter Afghanistans regeringen, som också undertecknade det. Sanna Vestin, som är ordförande i Flyktinggruppernas Riksråd, hoppas på en uppsägning, men varnar samtidigt för att sista ordet inte är sagt:

— Flyktingdepartementet kan ha en annan uppfattning än övriga delar av regeringen, säger Vestin.

Källa:
Afghanistan på väg säga upp flyktingavtal med Sverige


  • Publicerad:
    2017-07-04 23:15