VALÅR. Riksdagspartierna lägger över 300 miljoner kronor på valet, mestadels på annonsering. Mest lägger Socialdemokraterna som ämnar spendera minst 100 miljoner kronor.

Valkampanjen planeras just nu för fullt bland partierna och det snålas inte med utgifterna. Riksdagspartierna räknar med att spendera minst 340 miljoner kronor totalt. Merparten av pengarna går till annonsering, och de flesta har en större valbudget än valet 2014. Socialdemokraterna ligger i topp med en valbudget på över 100 miljoner kronor.

”Annonsköp är den enskilt största utgiften. Fördelningen mellan olika medieslag är inte definitivt beslutad men vi bygger ut vår digitala verksamhet och vet att tv är en kanal där vi når många. Vi har ett stort försprång, att som folkrörelseparti, ha tiotusentals valarbetare runt om i hela landet. Det kommer vi också lägga en hel del ekonomiska resurser på”, skriver Socialdemokraternas pressekreterare Martin Rynoson i ett mejl till SVT.

Centerpartiet lägger näst mest och räknar med att spendera ungefär 70 miljoner kronor på valet. Ungefär halva budgeten planeras gå till annonsering. På delad tredjeplats kommer Moderaterna och Sverigedemokraterna, som räknar med att lägga ungefär 50 miljoner vardera på valet.

-– En stor del av vår valbudget kommer gå till postutskick av valsedlar. Annars är tv-reklam ganska stort. Det handlar om att kunna nå ut väldigt brett, att vara i forum som vi normalt sätt inte når. Vi är starka digitalt, men de som följer TV4 på kvällarna kanske inte är de som följer vår Facebooksida, säger Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein.

Alla riksdagspartiers valbudgetar, med 2014 års budget inom parentes:

Socialdemokraterna – 100 miljoner (kan inte ange någon siffra vid publicering)
Centerpartiet – drygt 70 miljoner (70 miljoner, inklusive EU-valet)
Moderaterna – drygt 50 miljoner (ungefär 50 miljoner)
Sverigedemokraterna – cirka 50 miljoner (cirka 30 miljoner)
Kristdemokraterna – 20 miljoner (har ingen jämförbar siffra)
Miljöpartiet – 18 miljoner (cirka 15 miljoner)
Vänsterpartiet – 16,2 miljoner (10 miljoner)
Liberalerna – 15-20 miljoner (”lite mer” än valet 2014)

Källa:
Socialdemokraterna satsar mest pengar på att vinna valet


  • Publicerad:
    2018-01-27 13:40