SVERIGEDEMOKRATERNA. Efter att i helgen ha talat om fortsatt kompromissande och liberalisering på sin framtidskonferens har SD nu under veckan gjort uttalanden i motsatt riktning och lyft frågan om återvandring.

Förra helgen höll Sverigedemokraterna en ”framtidskonferens” i riksdagen där partiledaren Jimmie Åkesson inför den samlade SD-eliten förklarade att partiet har potential att bli riksdagens största parti efter valet, men att de då måste vända den negativa opinionstrenden som uppstått efter att bland annat Moderaterna börjat efterlikna SD:s invandringspolitik. Åkesson menade dock att svaret på SD:s kris var att kompromissa och agera ”pragmatiskt”.

— Jag tror inte att vi vinner något på att bli tuffare och hårdare, vi ska fortsätta agera blåslampa på de andra. Men att börja lägga ogenomtänkta förslag vinner vi inte på, förklarade Åkesson.

Redan förra året erkände Åkesson också att han är beredd att släppa invandringspolitiken och stödja en moderatledd regering, även om denna gjorde upp i invandringsfrågan med Socialdemokraterna. SD har också låtit judinnan Paula Bieler liberalisera partiets officiella invandringspolitik.

Trots uttalandena under helgen och den tidigare utvecklingen har SD denna vecka på sociala medier och i intervjuer börjat göra utspel där de lyfter upp återvandring som en lösning på invandringsproblemet. Utspel om återvandring har publicerats på partiets officiella konton både på Twitter och Facebook.

Facebook skrev partiet igår:

Gårdagens fake news är dagens sanningar. Både media och övriga partier börjar sakta anpassa sin retorik efter verkligheten och den sverigedemokratiska verklighetsbeskrivningen. Lögner som att ”invandringen är lönsam” och ”tiggeriet är inte organiserat” hörs inte lika ofta längre. Moderaterna gör sitt bästa för att väljarna ska glömma ”öppna era hjärtan”-retoriken och kopierar nu vår politik så gott de kan.

Jimmie Åkesson menar att nästa strid inom migrationspolitiken kommer handla om återvandring. Många har kommit till Sverige på felaktiga grunder och vi behöver underlätta för dem att återvända till sina hemländer.

#SD2018

I en intervju igår sa Paula Bieler också att SD vill att Migrationsverket ska bli ett återvandringsverk. Bieler, som är ansvarig för SD:s politik i frågor som rör migration och ”jämställdhet”, menar att återvandring är något som många invandrare skulle uppskatta.

— Utanförskapet är varken nytt eller en fråga om ekonomi och trösklar till arbetsmarknaden. Många som lever i vårt land identifierar sig inte med Sverige och vill inte heller leva här, utan längtar till det land de fortfarande kallar hemland. Både för deras skull och för vårt samhälles skull måste vi bättre på att erbjuda reella möjligheter för personer att återvända, säger Bieler.

Återvandringen SD föreslår skall dock ske på frivilliga grunder och genom incitament som att Sverige under lång tid ska bekosta utbildning åt de invandrare som går med på att återvandra.

Att dessa utspel görs nu kan vara ett falskt och genomgående taktiskt drag från SD:s sida då Nordiska motståndsrörelsen nyligen lanserat sin valplattform där invandringsstopp och återvandringspolitik tillhör huvudfrågorna som det nationalsocialistiska partiet driver. Det ryktas också att Alternativ för Sverige, som bildats av uteslutna sverigedemokrater, kommer lansera sin valkampanj och presentera sin politik i början av mars. Genom att göra utspel om återvandring gör SD det nu svårare för sina konkurrenter att angripa partiet för att vara för liberalt i invandringsfrågan.


  • Publicerad:
    2018-02-14 15:10