Färre företag anmäler brott
2024-11-17 15:15
VALÅR. Sverigedemokraterna har för första gången sedan riksdagsinträdet sett en negativ trend i opinionsundersökningar. Detta vill nu Jimmie Åkesson åtgärda genom att inte lägga kontroversiella förslag, utan istället kompromissa med de övriga partierna för att framstå som ”pragmatiska” och ”regeringsdugliga”.
Under helgen har Sverigedemokraterna hållit ”framtidskonferens” i riksdagen. Inför den samlade SD-eliten förklarade då partiledaren Jimmie Åkesson att partiet har potential att bli riksdagens största parti efter valet. Men då gäller det att vända den negativa opinionstrenden, vilket SD-ledaren redan har en plan för att åstadkomma.
Bland annat menar Åkesson att SD inte ska besvara faktumet att exempelvis Moderaterna har snott en del av SD:s politik med att bli mer radikala. Tvärtom är det ”kompromiss” och ”pragmatik” som Åkesson tror kommer att vinna väljarnas förtroende och förhindra ytterligare flykt till Moderaterna.
— Jag tror inte att vi vinner något på att bli tuffare och hårdare, vi ska fortsätta agera blåslampa på de andra. Men att börja lägga ogenomtänkta förslag vinner vi inte på, förklarade Jimmie Åkesson.
I sitt tal ska Åkesson också ha lyft den vanliga interna invändningen om att SD inte ska ”fjäska för Moderaterna”. Men SD-ledaren menar samtidigt att partiet ”måste kompromissa, vara pragmatiska”.
Redan förra året förklarade Jimmie Åkesson att han är beredd att släppa invandringspolitiken och stödja en moderatledd regering, även om denna gjorde upp i invandringsfrågan med Socialdemokraterna.
— Du ställer frågan som att jag ska svara ja eller nej och jag är öppen för att kompromissa i politiken, och det gäller även invandringspolitiken, sade SD-ledaren då i en lördagsintervju med SR Ekots.
Det enda villkoret för att han skulle släppa invandringspolitiken var att även SD skulle få vara med och förhandla med regeringen.
Partiet, som tog sig in i riksdagen för åtta år sedan genom att framställa sig som ett invandrings- och systemkritiskt alternativ, lanserade också i höst en ”uppdaterad” invandringspolitik, författad av liberalen och judinnan Paula Bieler. Den så kallade Bielerplanen innebär bland annat att SD numera har släppt anspråket på Sverige som svenskarnas land, öppnat upp för arbetskraftsinvandring och att man överhuvudtaget inte längre problematiserar att de folkmassor som invaderar Sverige har en främmande etnicitet.
Ifall Bielerplanen och Åkessons kompromisslinje kommer att få opinionen att vända till SD:s fördel igen återstår dock att se.
Källor:
Jimmie Åkesson (SD): ”Vi måste vinna trovärdighet”
Åkesson (SD): Jag är öppen för att kompromissa i politiken