POLITIK Amanda Lind, som för en tid var kulturminister i Stefan Löfvens regering, kandiderar till posten som språkrör i MP. Lind är den tredje miljöpartisten som visat intresse att efterträda Märta Stenevi.

Efter att Märta Stenevi under dramatiska former meddelat att hon avgår som ett av Miljöpartiets två språkrör kommer partiet att välja hennes efterträdare i april. Eftersom MP kvoterar in en kvinna på posten kan ingen man kandidera.

Sedan tidigare har Janine Alm Ericson, ekonomiskpolitisk talesperson för MP, och Annika Hirvonen, gruppledare i riksdagen, sagt att de kandiderar. Nu har även Amanda Lind, tidigare känd som ”rastafariministern” i Stefan Löfvens rödgröna regering, meddelat att också hon ställer upp som kandidat.

Lind lämnade rollen som kulturminister i samband med att MP hoppade av regeringen 2021 på grund av att oppositionens budget röstades igenom i riksdagen. Idag är hon ordförande i riksdagens kulturutskott.

— Jag har haft samtal med många som önskar att jag ska kandidera och det är så klart väldigt fint att få det förtroendet. Sen finns det, och kommer att finnas, andra fantastiska kandidater också. Jag är trygg med att oavsett vem det blir så kommer det att bli en bra person som jag kan samarbeta med, säger Lind till Expressen.