POLITIK Märta Stenevi har varit en av Miljöpartiets två språkrör sedan 2021. Under fredagen har hon meddelat att hon avgår från sin post.

2021 kvoterades Märta Stenevi in att efterträda Isabella Lövin som språkrör för MP, då partiet har en regel om att en av de två språkrören måste vara en kvinna.

Redan i januari meddelade Stenevi att hon skulle sjukskriva sig efter en ”tuff höst”. Men sjukskrivningen var inte nog för MP-politikern som under fredagen meddelat att hon avgår som språkrör

— Jag har försökt ta det lite lugnt och återhämta mig, men med lite distans så har jag bestämt mig för att jag kommer att avgå som språkrör, säger hon till Aftonbladet.

Det är oklart exakt vad som avgjorde att Stenevi nu väljer att lämna, men många pekar på vittnesmål om arbetsmiljöproblem kring språkröret som ledde till en intern utredning. I samband med detta skedde också en rad interna läckor från partiet.

— Det innebar en enorm press. Det är inte den mediala uppmärksamheten, jag är införstådd med att man är ständigt granskad och kritiserad, men det som hände i höstas när det också blev mycket anonymt, sådant som man inte vet hur man ska förhålla sig till och inte vet var det kommer ifrån, det har varit svårare och tagit mer på krafterna.

Under sin tid som språkrör har Stenevi fört en klassiskt antivit och ”grön” politik. Från februari till november 2021 var hon jämställdhets- och bostadsminister i Stefan Löfvens (S) regering. Stenevi har bland annat sagt att svenska kvinnor måste kliva av sina positioner i samhället och i arbetslivet till förmån för invandrarkvinnor.

— Ska utlandsfödda kvinnor få makt, ja, då kommer vita inrikesfödda kvinnor också att behöva flytta på sig, sa hon i en intervju med Aftonbladets Anders Lindberg som nyblivet språkrör.