DET EVIGA GNÄLLET Idag debatteras lagen som skulle göra det obligatoriskt för statliga och kommunala anställda att ange illegala invandrare. Miljöpartiets ”språkrör” väckte ilska bland judisk makt-företrädare då hon i debatten använde sig av Anne Franks dagbok för att göra sin poäng mot regeringen.

Under en debatt i riksdagen idag använder sig miljöpartiets ”språkrör”, Märta Stenevi, av den judiska flickan Anne Franks dagbok för att argumentera mot den så kallade angiverilagen. Den planerade lagändringen skulle göra det obligatoriskt för offentligt anställda att anmäla illegala invandrare om de får kännedom om dessa. Angående lagen kommenterar hon:

— Den här dagboken fick ett abrupt slut när hon angavs av personer som bara följde lagen. Generationer av svenskar har läst och frågat sig varför inte de här människorna visade lite civilkurage och hjälpte barnet i stället. Hur de kunde hänvisa till en lagstiftning och låta henne dö, säger Stenevi.

Enligt Fria Tider har ”språkröret” nyligen också hamnat i blåsväder då hon talat om stornästa judar i SVT:s intervjuprogram 30 Minuter.

— Skulle du tycka att en nazist som beskrev en person med judisk härkomst som stornäst, att det bara var ett neutralt uttalande?, frågade sig Stenevi vid tillfället.

Judar rasande

Företrädare för judisk makt-organisationer reagerar snabbt och kraftigt på Stenevis fräckhet då hon vågar använda sig av en deras viktigaste förintelse-symboler för att göra en poäng. Bland annat Judiska Ungdomsförbundets ledare Nina Tojzner säger att Stenevis ord är ”en förminskning och relativisering av förintelsen”.

— Vi är väldigt trötta på de här jämförelserna. Förintelsen är det värsta brottet i mänsklighetens historia och när man hela tiden slänger sig med jämförelserna med Förintelsen i en politisk diskussion så förlorar det sin betydelse, säger Tojzner

Ordföranden för Judiska Centralrådet, Aron Verständig, var inte heller särskilt nöjd med den påstådda förintelsen ”förringades”:

— Farligt och onödigt med dessa typer av jämförelser med Förintelsen. Man kan kritisera regeringens politik utan att göra denna typ av osmakliga jämförelser”, skriver Aron Verständig i ett inlägg på X, tidigare Twitter.

Förslaget om anmälningsplikten är fortfarande under utredning. Enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard kan det komma att finnas vissa undantag från anmälningsplikten – som hon kallar för ”ömmande värden”.