JUDISK MAKT Simon Wiesenthal Center riktar skarp kritik mot Svenska Akademien för att man tilldelat den franska författarinnan Annie Ernaux årets Nobelpris i litteratur. Detta eftersom hon har ”koppling” till den algeriska författaren Houria Bouteldja.

Simon Wiesenthal Center är oerhört missnöjde med att Svenska Akademien valde att tilldela fransyskan Annie Ernaux årets Nobelpris i litteratur, uppger Expressen. Anledningen är att hon ska ha en ”koppling” till den algeriske författaren Houria Bouteldja, som pekas ut som en ”känd antisemit” av judisk makt-gruppen.

Men Simon Wiesenthal Centers grundare, rabbin Abraham Cooper, anser även att Ernaux har ”diskvalificerat sig” på grund av att hon visat stöd för den antiisraeliska bojkottrörelsen BDS.

— Det är naturligtvis inte första gången en antisemit får litteraturpriset, men här handlar det om någon som konsekvent kampanjat för BDS, en rörelse som inte har hjälpt en enda palestinier, inte är skapat för det utan bara är designat för att försvaga, demonisera och eliminera Israel, dundrar rabbinen, och fortsätter:

— Det tyska parlamentet slog 2019 fast att BDS är antisemitism. Att höra att en sådan person då hedras med Nobelpriset, det finaste priset man kan få… det är vidrigt.

Den franska författarinnan Annie Ernaux får årets Nobelpris i litteratur.

Cooper säger att han är ”chockerad” över att Svenska Akademien ”väljer att blunda för den delen” under en tid av ”rasande antisemitism på båda sidorna Atlanten”.

— Den Svenska Akademiens budskap till den judiska delen av världen och den judiska gemenskapen är ”Helt ärligt, vi bryr oss inte ett skit om er och ni kanske får vad ni förtjänar”, hävdar Cooper.

I ett mejl till Expressen skriver Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm att ”Svenska Akademien har bedömt Annie Ernaux litterära kvaliteter och har inga kommentarer kring hennes inlägg i samhällsdebatten”. Abraham Cooper ilsknar till när han får läsa Malms svar.

— Vi är alla vuxna nu , jag har varit på Simon Wiesenthal Center i 45 år nu, att höra samma banala och utnötta, ”vi hedrar bara personen för deras litterära prestationer”, det får mig att fundera på vilka de skulle ha prisat under andra världskriget, säger judisk makt-bossen.