USA Skådespelaren Mel Gibson skulle egentligen leda årets största Mardi Gras-parad i New Orleans. Men eftersom Gibson för över 15 år sedan uttryckt att judarna ligger bakom alla krig i världen får han inte det.

Organisatörerna bakom den största Mardi Gras-paraden i New Orleans hade utsett skådespelaren Mel Gibson till att vara så kallad co-grand marshal för paraden, som hålls på fettisdagen. Beskedet gavs under lördagen av organisationen Krewe de Endymion, vilket snabbt ledde till upprörda kommentarer från USA:s många judisk makt-grupper.

Nu har organisatörerna backat efter att ha ”mottagit betydande feedback” om Gibsons deltagande, skriver Washington Post.

— Vissa av kommentarerna inkluderade hot som orsakade oss stor oro, säger Dan Kelly som är ordförande för Krewe de Endymion.

Den så kallade feedbacken ska ha handlat om Gibsons påstådda antisemitism. Anklagelserna grundar sig i att Gibson gjort filmen The Passion of the Christ, som handlar om hur Jesus Kristus mördades av judar, och att han 2006 ska ha uttryckt att judarna ligger bakom samtliga krig i historien i samband med att han åkte fast för rattfylla.

En av de främsta kritikerna till beslutet att Gibson skulle få leda Mardi Gras-paraden är den judiska lobbygruppen ADL, som har för vana att hota individer och organisationer till underkastelse. I ett uttalande skriver organisationen att Mel Gibson troligtvis aldrig kan accepteras av judarna:

Mel Gibson har en lång historia av att göra antisemitiska, rasistiska och kvinnofientliga utspel. Även om skådespelaren har gjort några halvhjärtade försök att be om ursäkt för sina uttalanden genom åren finns det fortfarande en hel del smärta som associeras med hans namn samt djupa sår i den judiska gemenskapen som kanske aldrig kan läka.