JUDISK MAKT Judiska världskongressen har skrivit ett brev till Apple och Spotify där man kräver att Kanye Wests musik raderas från streamingtjänsterna. Annars menar man att företaget ”profiterar på judehat”.

Rapparen Kanye ”Ye” West är en av världens populäraste rappare. Hans låt ”Stronger” från 2007 var den första att nå en miljard spelningar på den populära streamingtjänsten Spotify.

Men nu kräver Judiska världskongressen (WJC) att både Spotify och Apple helt raderar Yes musik från sina tjänster, skriver New York Post. Detta med anledning av rapparens offentliga kritik av judisk makt.

New York Post har tagit del av ett brev som skickats ut av judisk makt-gruppen till Apples vd Tim Cook och Spotifys vd Daniel Ek personligen på onsdagen. Enligt Judiska världskongressen ska man inte ens ha behövt skriva brevet och man anser att det är ”oacceptabelt att varken Apple Music eller Spotify har raderat herr Wests musik”.

Lobbygruppen skriver vidare att så länge Yes ”hatfulla röst bärs fram av Apple och Spotify” så är företagen ”i förbund med dem som önskar ont mot judar över hela världen”. Man anklagar också IT-jättarna för att ”profitera på judehat”.

Judiska världskongressen är en av de främsta helt öppna utövarna av judisk makt över hela världen. Organisationen bildades 1963 som en ”diplomatisk arm för det judiska folket”. Under Sveriges förra regering hade man ett nära samarbete med justitieminister Morgan Johansson (S) och var arkitekterna bakom många av Johanssons repressiva åtgärder mot oliktänkande.

WJC har även haft flertalet påverkanskampanjer mot svenska politiker om att förbjuda Nordiska motståndsrörelsen eftersom det är den enda organisation i Norden som helt öppet kritiserar judisk makt.