MUSIK ”Songs from Sweden” heter regeringens ”officiella” Spotify-lista för Sverige som lanserats med anledning av att Sverige tar över ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Med på listan finns den antisvenska rapparen ”Timbuktu” medan både Sabaton och Kurt Atterberg raderades av politiskt korrekta skäl.

Sverige kommer att vara ordförande i EU:s så kallade ministerråd från den 1 januari till den 30 juni i år. Med anledning av detta har regeringen lanserat en ”officiell” Spotify-lista kallad ”Songs of Sweden”.

På spellistan hittas flera icke-svenska artister såsom Laleh, Loreen och den öppet antisvenske Timbuktu, som efter förra årets riksdagsval hyllade folkmordet på vita i Norden. Man har dock valt en annan låt än Timbuktus ”Svarta Duvor & Vissna Liljor” som handlar om att hänga SD-ledaren Jimmie Åkesson i en flaggstång och ”dunka honom gul och blå”.

Det finns även med låtar av utländska artister som producerats av svenskar, exempelvis det brittiska bandet Coldplay och amerikanen Justin Timberlake.

Sveriges Radios Kulturnytt har dock gått in och censurerat spellistan. Efter påtryckningar mot EU-minister Jessika Roswall togs det enda klassiska stycket på listan bort. Kompositionen av Kurt Atterberg raderades eftersom Kulturnytt hävdade att han under sitt liv hade ”nazistsympatisörer”.

Även metalbandet Sabatons hyllning till hjältekungen Karl XII raderades efter påtryckningar från statsradion. Låten Carolus Rex togs enligt SVT bort på grund av att Sabaton haft en ”kontroversiell spelning” på Krim 2015. Det enda kontroversiella med spelningen var att den skedde efter att Krim anslutit till Ryssland och att spelningen arrangerades av MC-klubben Nochnye Volki MC [”Nattvargarna MC”] som gillar Rysslands president Vladimir Putin. Sabaton har i övrigt tagit ställning för Israel och terrormakterna som segrade i andra världskriget.

— Jag tycker att den innehåller mycket av vad jag lyssnar på men även att den saknar en hel del som jag lyssnar på, så den kanske inte är helt representativ. Det är säkert mycket som saknas men det är en lista som innehåller både nytt och gammalt, säger Jessika Roswall till Kulturnyheterna om listan.