ANTISEMITISM När SWC pekar ut sionisten Michael Blume, ”kommissionär mot antisemitism” i Baden-Württemberg – som antisemit, går man enligt EU:s ”samordnare för bekämpning av antisemitism” för långt.

Simon Wiesenthal Center, namngivet efter den judiske ”nazistjägaren” som dog 2005, definierar sig självt som ”en global judisk organisation för mänskliga rättigheter”, som ”utforskar förintelsen och hat i en historisk och samtida kontext”.

Centrets Global Antisemitism Top Ten-lista för 2021 har nu dragit till sig intensiv kritik från flera topptjänstemän inom EU, ja till och med från EU:s antisemitism-kommissionär – som säger att gruppen ”befläckar Wiesenthals arv och skadar den globala kampen mot antisemitism”.

Sedan 2010 har centret årligen publicerat en lista över vad man bedömer vara de mest antisemitiska entiteterna i världen. Flera listor från de senaste åren har tilldragit sig viss kritik.

Ett exempel är invändningarna mot de förebråelser som centret 2017 riktade mot borgmästaren Michael Müller för att han inte ännu kraftfullare tagit ställning mot Boycott, Divestment and Sanctions movement.

Centrets lista för 2021 har dock visat sig vara ännu mer kontroversiell.

På listans första plats återfinns nationen Iran med motiveringen att landet ”strävar efter en förintelse av Israel”.

Hamas, som ”härskar över Gazaremsan och som USA betraktar som en terroristorganisation” är tvåa.

Tredjeplatsen intas av BBC som ”har granskats intensivt efter sitt omstridda reportage om en antisemitisk attack”.

På femte plats återfinns Jewish Voice for peace, ”en judisk anti-sionistisk aktivistgrupp”.

Och på sjunde plats har vi så nationen Tyskland, som Wiesenthal Center hävdar har ”misslyckats med att stävja antisemitiska attacker från extremhögern, islamister och vänsterns demonisering av Israel”.

I Tyskland ägde, enligt landets egna antivita regering, år 2019 hela 2032 ”antisemitiska incidenter” rum – den högsta siffran sedan 2001 och en ökning med 13% jämfört med 2018.

I inlägget om Tyskland pekas Michael Blume, kommissionären mot antisemitism för den tyska delstaten Baden-Württemberg, ut för att han gillat ett Facebook-inlägg från 2019 av en vän, där det stod: ”Sionister, nazister och radikaler borde snabbt säga adjö till min vänlista.

I SWC-rapporten hävdas att Tyskland tillåter Blume att ”engagera sig i dessa antisemitiska och anti-israeliska aktiviteter på sociala medier”.

Blume har därför sett sig nödgad att påpeka att han förvisso är en sionist:

— Jag anser att sionismen är fullt legitim och att Israel har en evig existensrätt. För mig är antisionism liktydigt med ren och skär antisemitism. Jag har många gånger rest till Israel som vän och allierad, och har talat och skrivit mycket om detta, säger han till JTA.”

EU: "Med kritiken mot Blume gick ni för långt"

Katharina von Schnurbein, EU:s samordnare för bekämpning antisemitism, skrev på Twitter den 29 december 2021 att centrets inkludering av Blume i de värsta antisemiternas skara ”misskrediterar det ovärderliga arvet från Simon Wiesenthal, en överlevande från förintelsen som ägnade sitt liv åt att säkerställa att nazistiska krigsförbrytare ställdes inför rätta…

Wiesenthal Center”, twittrar von Schnurbein vidare, ”skadar kampen mot antisemitism med sin lista”.

Och hon är inte ensam. En paraplygrupp av judiska samfund i Baden-Württemberg, känd som De israelitiska religiösa samfunden, har uttryckt stöd för Blume och fördömer i ett uttalande Wiesenthal-listan. Så här skriver man i ett offentligt uttalande:

”De judiska samfunden i staten fördömer enhälligt försöket att nedvärdera antisemitismkommissionären i delstaten Baden-
Württemberg genom att inkludera honom i Simon Wiesenthal Centers lista över 'Topp 10 värsta antisemitiska händelser' för år 2021."

SWC försvarar sin lista

Rabbinen Abraham Cooper, biträdande chef för SWC:s Global Social Action Agenda försvarar emellertid listan och betonar därvid att centret ”inte lider av nedsatt syn.

Med nästan hälften av världens judiska befolkning bosatt i Israel, kan du inte bekämpa antisemitism utan att motsätta dig alla dem som attackerar sionister och demoniserar sionismen”, skriver Cooper i ett mejl till JTA och fortsätter:

”Detta faktum är inbäddat i IHRA:s [International Holocaust Remembrance Alliance] definition av antisemitism. Under 2021 och därefter måste människor som har ansvariga positioner med uppgiften att övervaka och motsätta sig antisemitism, göra klart för sig att denna inkluderar demonisering av sionister och demonisering av sionism.”

IHRA:s definition av antisemitism inkluderar ett flertal exempel på ”anti-israeliskt tal”. Dussintals länder har antagit definitionen.