ANTISEMITISM. En judisk tidning sammanfattar ett budskap från judiska ledare i Europa: ”Lämna ert värdland och åk hem! Vi håller på att slutgiltigt förlora kriget mot antisemitismen.

Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Göteborg.

Tidningen Jewish Telegraphic Agency (JTA) sammanställer i en artikel rapporter om reaktioner i Europa på de nyligen inträffade våldsyttringarna i Gaza – med reflektioner om den moderna ”antisemitismens” historia. Utvecklingen i Europa pekar mot antisemitismens seger, menar man.

Anklagelser riktas inledningsvis mot européerna för att de när fientligheterna i Gaza utbröt ”utökade sitt stöd till de antisemitiska aktiviteter som tenderar att följa med spänningar i Mellanöstern”.

JTA ondgör sig över att företeelsen ”antisemitism” i Europa är känd som ”importen av den israelisk-palestinska konflikten”.

Européerna skyldiga till ”antisemitiska dåd” begångna av araber
Tidningen skuldbelägger européer för ”antisemitiskt motiverade dåd i Europa”, men samtidigt konstaterar man att förövarna i samtliga av de fall som man beskriver där dessa identifierats – visat sig ha sitt ursprung i Mellanöstern.

Mönstret bekräftas av Frankrikes Nationella Byrå för Vaksamhet mot Antisemitism som uppger att ”muslimer eller personer med en muslimsk bakgrund” är ansvariga för samtliga våldsamma ”incidenter med antisemitiska motiv” i landet de senaste åren.

Denna uppriktighet beträffande vilka som ligger bakom de ”antisemitiska dåden” i Europa sticker ut vid en jämförelse med de flesta tidigare rapporter.

JTA fortsätter med att konstatera att ”dynamiken” med ”europeiskt stöd till antisemitiska aktiviteter” har visat sig många gånger förut – och särskilt tydligt under våldseskaleringen i Gaza år 2014.

Omfattningen av årets antisemitiska våldsvåg kan, menar tidningen, illustreras med det faktum att Brittiska Judenhetens Säkerhetsenhet (CST) har dokumenterat fler än 250 antisemitiska incidenter på de sjutton dagar som följde efter den nionde maj – en 500-procentig ökning under dessa dagar.

För maj har enheten registrerat 325 incidenter – flest under en månad sedan 1984, då CST började dokumentera incidenter. I juli 2014, under Israels ökända Operation Cast Lead i Gaza, registrerade CST 317 fall.

Men eskaleringen har inte bara inneburit en kvantitativ förändring. År 2021 har nämligen något kvalitativt nytt kommit in i bilden. Den av européerna stöttade ”antisemitismen” har nu burit ny ond frukt.

Prominenta judiska ledare” och ”erfarna kämpar mot antisemitismen” i världen har utfärdat osedvanligt ”buttra varningar om att slaget [mot antisemitismen] kan vara förlorat”.

En aldrig tidigare skådad pessimism
Även om den totala omfattningen av Europas nuvarande våg av ”antisemitisk aktivitet” ännu är okänd, resonerar tidningen, är dess omfattning enligt vissa bedömningar – inklusive dem som British Jewish community presenterat – av aldrig tidigare skådat slag.

Och lokala judiska ledare reagerar på detta med en aldrig tidigare skådad pessimism.

I ljuset av dussintals incidenter bara i Belgien de senaste veckorna, skriver Joel Rubinfeld, presidenten för Belgian League Against Antisemitism, att han ”tvivlar” på huruvida han kommer kunna leva vidare i landet med sin fru och två barn.

Jag trodde att jag kommer kunna. Nu betvivlar jag det” påtalar Rubinfeld i en insändare publicerad i lördagsnumret av Le Vif weekly.

Brigitte Wielheesen, en välkänd journalist och expert på counterterrorism från Nederländerna, skrev under torsdagen i en insändare för nyhetssidan Jonet att hon nu efter att i åratal har bekämpat antisemitismen, har kommit fram till att denna kamp är till ingen nytta.

Kampen mot denna sjukdom har blivit hopplös” utbrister Wielheesen, tidigare sekreterare för Interprovincial Rabbinate of the Netherlands.

Om judar är Europas kanariefågel i kolgruvan” skriver hon, ”då lever den fågeln inte längre”.

Den nederländske chefsrabbinen Binyomin Jacobs, som i åratal rekommenderat lokala judar att immigrera till Israel, delvis på grund av antisemitism, sa under en föreläsning i staden Nijmegen att han och hans fru skulle lämna landet om det inte vore för deras tvingande åtaganden.

Det fick oss att tänka på kaptenens plikt att inte överge det sjunkande skeppet” beskrev en lyssnare det hela i ett brev som han sände till Jacobs efter föreläsningen, uppger Jacobs själv i sin blogg.

Exempel på ”antisemitiskt motiverade hatbrott” – enligt JTA
I Tyskland inträffade i torsdags enligt uppgifter en incident i Magdeburg, en stad belägen drygt elva mil väster om Berlin. Där ska en grupp unga män ha ”trakasserat” en 22-årig man som hade en kippah på sig.

Männen ska till slut ha slagit till honom och orsakat smärre skador, rapporterar nyhetssidan MDR. En förbipasserande ingrep och männen lämnade platsen. Den passerande uppgav att männen var araber.

I Hamburg i norra Tyskland utropade tre personer i en bil ”antisemitiska hatord” mot en judisk cyklist efter att denne stannat vid ett trafikljus, rapporterar nyhetssidan TAH.

I Bremen cirka 33 mil väster om Berlin blev en man med ansiktsmask prydd med davidsstjärnan ”förolämpad” på gatan.

I Österrike blev en icke-judisk kvinna enligt egen utsaga trakasserad och kallad ”barnamörderska” av tre män i tunnelbanan, vilka angrep henne därför att hon läste en bok med titeln ”Judarna i den moderna världen”, berättade kvinnan själv för en programledare på ORF på fredagen. En man drog henne i håret, uppgav hon.

Kvinnan sa att polisen rådde henne att glömma incidenten och att den inte var antisemitisk, eftersom hon inte är judinna. Inrikesministeriet ska ha meddelat ORF att man granskar fallet.

I Storbritannien berättar en neonatal sjuksköterska att två män konfronterade henne i en hiss på hennes arbetsplats i London efter att de observerat hennes davidsstjärna.

De frågade sjuksköterskan, Hadasa Abrams, om hon ”tror på ett fritt Palestina”. Hon svarade ”Jag är judinna”, varpå en av männen yttrade: ”Jag vill döda ditt folk” skriver Abrams på Facebook.

I den belgiska staden Antwerpen beskriver en bloggare hur han bevittnade när en man skrek ”Försvinn, smutsiga judinna!” åt en ortodox judisk kvinna som närmade sig den parkbänk som mannen satt på.

Den 21 maj angreps” en man på ett tåg i Österrike efter att ha uppmanat två män, vilka vittnen uppgivit hade Mellanöstern-utseenden, att sluta göra antisemitiska uttalanden samt att förneka förintelsen, rapporterar en lokal tidning.

I London framfördes en konvoj med åtta bilar prydda med palestinska flaggor genom staden, under det att passagerarna ”vrålade antisemitiska obsceniteter” i högtalare.

En av passagerarna framförde okvädingsorden medan ekipaget gled fram genom Londons mest judisk-befolkade delar.

På torsdagen fick en av den brittiska judenhetens största välgörenhetsinrättningar, Norwood, som ”hjälper barn med inlärningssvårigheter”, sin webbsida hackad.

Texten Befria Palestina Avskaffa Apartheid! hade ersatt hemsidan.

Antisemitismen i Storbritannien pikar tyvärr alltid när konflikt pågår i Mellanöstern, men det här känns värre än något tidigare” kommenterade Luciana Berger, en tidigare prominent judisk lagstiftare verksam inom Labour, men som idag är PR-konsult, på Twitter samma dag.

Avslutningsvis kan konstateras att ”hot” om judiska gruppers flytt från värdlandet till den judiska staten (aliyyah) med hänvisning till ”antisemitism” ofta har nyttjats i syfte att främja dessa gruppers intressen i värdlandet.

 


  • Publicerad:
    2021-06-01 13:15