CENSUR. Polisen i Danmark bad landets telekommunikationsbolag att blockera videoplattformen Bitchute, och hänvisade till brott mot Danmarks ”retsplejelov”. 

Skärmbild.

Många danskar har de senaste dagarna inte kunnat besöka videoplattformen Bitchute.com, vilket har fått en del invånare att vända sig till sina internetleverantörer. En person frågar Dansk Kabel TV varför de har blockerat hemsidan, och berättar att hon knappt kan komma in på sidan. Dansk Kabel TV förklarar blockeringen med att den beordrats av polisen.

Det var den 29 maj som Dansk Kabel TV blev uppmanade av polisen att blockera Bitchute, då polisen menar att ”det från hemsidan begås överträdelser av en eller flera av retsplejelovens § 791 d, stk. 1 nämnda överträdelser”.

Denna paragraf ger polisen möjlighet att blockera hemsidor där personer ”gör falska uttalanden eller vittnar om något som den berörda personen inte känner till”, samt trakasserier av tjänstemän, förfalskning av dokument, hacking, stöld och ekonomisk brottslighet, ”som har en bakgrund i eller samband med covid-19-epidemin i Danmark”.

”Paragraf 791 d” täcker dessutom terrorbrott. Enligt Telenor Danmarks uttalanden är det dock inga misstänkta terrorbrott som ligger till grund för Btchutes censurering.

Dansk Kabel TV förklarar därefter att det olagliga materialet på hemsidan har tagits bort, och att man därför har uppmanat polisen att ge sina kunder åtkomst till Bitchute igen. Sent på tisdagskvällen var hemsidan fortfarande blockerad i Danmark, och det är fortfarande oklart när detta kommer att ändras.

Skärmbild: Facebook.

Det är inte heller bara Dansk Kabel TVs kunder som inte kan komma in på Bitchute. Danskar som använder Telenor har mottagit följande besked när de försöker besöka hemsidan:

Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) har blockerat den hemsida som din webbläsare har försökt få kontakt med, då det finns anledning att anta att det från hemsidan begås en överträdelse av strafflagen, som har bakgrund i eller samband med covid-19-epidemin i Danmark.

Grunden till att hemsidan är blockerad är ett beslut från antingen rätten, eller polisen. Om polisen har beslutat att blockera hemsidan, kommer beslutet inom 24 timmar att lämnas in hos rätten.

Ursprungligen publicerat på Nordfront.dk.


  • Publicerad:
    2021-06-02 22:00