ANTISEMITISM Den i Tyskland verksamme judiske sångaren Gil Ofarim står åtalad för falsk anklagelse och förtal, efter att han belagts med att ha hittat på ett händelseförlopp, för att få en hotellanställd att framstå som antisemit.

Sångaren Gil Ofarim har bevisats ljuga när han uppgivit sig ha nekats service på ett hotell i den tyska staden Leipzig med anledning av att han burit en så kallad Davidsstjärna.

Ofarim, 39, åtalades den 31 mars av Allmänna åklagarmyndigheten i Leipzig. Det är nu upp till Leipzigs regionala domstol att besluta huruvida man ska gå vidare med en rättegång.

Bakgrunden är Ofarims påstående att en anställd på Leipzigs Westin Hotel förolämpade honom den 4 oktober 2021 och vägrade ge honom ett rum, eftersom han bar en synlig judisk symbol.

Ofarim har lagt upp en video på sociala medier som, hävdar han, återger incidenten. Anklagelsen blev viral och flertalet judar och även andra protesterade utanför hotellet å hans vägnar.

Den anställde stängdes tillfälligt av från sitt arbete. Det dröjde dock inte länge innan tvivel började väckas rörande det autentiska i Ofarims video.

Hotellets säkerhetskamera visar Ofarim utan stjärna

På videon från hotellets säkerhetskamera, som delats i tyska nyhetsmedier, har Ofarim nämligen ingen Davidsstjärna runt sin hals.

Popmusikern har, när han konfronterats med detta material, kommenterat att han ”inte kan minnas om han hade stjärnan innanför eller utanpå skjortan”, men att ”det hela handlar om att vara jude i allmänhet”.

Efter en flera månader lång utredning kom den statliga åklagaren slutligen fram till att Ofarims anklagelser bevisligen är falska. Man lade därvid ned utredningen av den hotellanställde den 31 mars, för att omgående istället väcka åtal mot Ofarim själv.

I detta görs gällande att Ofarim lade upp sin video i avsikt att skada hotellet och den anställde, samt att han ljugit i sin rapport om händelsen till polisen.

I åtalet konstateras vidare att Ofarim ljög även när han avfärdade den anställdes stämningsansökan, där artisten anklagas för förtal.

Folk kan börja tro att judar ljuger

Tysklands kommissionär för antisemitism Felix Klein menar att händelserna kring popartistens falskanmälan i praktiken spätt på antisemitismen i landet.

Till Dpa-nyheterna (Deutsche Presse-Agentur) säger han:

Det spreds runt på sociala medier: ’Juden ljuger’ … Det hela har varit skadligt.

När åtalet mot Ofarims hade väckts den 31 mars sade guvernören i delstaten Sachsen Michael Kretschmer att Ofarim inte bara hade misskrediterat dem han anklagade, utan också ”skadat den judiska gemenskapen.”

Till Dpa kommenterade Kretschmer vidare att han fann det ”chockerande och djupt avskyvärt” att någon utnyttjar anklagelser om antisemitism ”för falska uttalanden och förtal.” Han påtalade avslutningsvis att en ursäkt var på sin plats, – ”inte bara från Ofarim – utan även från alla dem som med anledning av dennes falska anklagelser fördömt hotellet och dess anställda”.