JUDISK MAKT Den läckta listan publiceras i ett tidsskede när det sociala medieföretaget uppges pressat av krav på att man ”tar större ansvar för demokratin”. Motståndsrörelsen står listad under ”hatorganisationer”.

Den engelskspråkliga internettidningen The Intercept har kommit över och publicerat Facebooks hemliga förteckning över ”farliga organisationer och individer”.

Listan omfattar över 4000 poster.

Under ”Organisationer” listas nu verksamma grupperingar vid sidan av sedan länge nedlagda sådana.

På samma sätt listas under ”Individer” nu levande personer vid sidan av sedan länge bortgångna.

Under huvudkategorin ”Organisationer” finner man kategorierna:

  • Terror
  • Brott
  • Hat
  • Militariserad social rörelse

Under huvudkategorin ”Individer” listas kategorierna:

  • Hat
  • Brott
  • Terror

De systemkritiska organisationer och individer som för en kamp mot globalism, antivithet och den liberala demokratin står huvudsakligen att finna under de båda huvudkategoriernas respektive kategori ”Hat”.

Hatiska organisationer

Nordiska motståndsrörelsen står följaktligen tillsammans med diverse nationalsocialistiska, etnonationalistiska och andra grupperingar listad under ”Hatorganisationer”.

Värt att notera är att även Nationalsocialistisk Front och Nordiska Rikspartiet står med på listan – trots att organisationerna är nedlagda.

Här finns till exempel English Defence League, Génération Identitaire och dess systerorganisationer i USA och andra länder, Knights Templar International, Proud Boys och Ukrainas Azovbataljon – för att inte glömma en kanadensisk studentgruppering kallad Students for Western Civilization.

Men dessa har också sällskap av dussintals ”hatiska” musikband såsom svenska Pluton Svea, Vit Agression, Vit Legion och Bärsärkarna.

Hatiska individer

Kategorin ”Hatindivider” inkluderar statsmännen och ledarna Adolf Hitler och Benito Mussolini – men även till exempel Redice-poddarna Henrik Palmgren och Lana Lokteff, artisten Ian Stuart, ”incelskytten” Elliot Rodger, Proud Boys grundare Gavin McInnes, Azovbataljonens ledare Andriy Biletsky, den brittiske counterjihadisten Tommy Robinson och den amerikanske internetkommentatorn Nicholas Fuentes.

Bakgrund

Publiceringen av Facebooks svarta lista sker, betonar Russia Today (RT), vid en tidpunkt när Zuckerbergs sociala medieplattform utsätts för påtryckningar från ”mainstreammedier och politiker” i USA, med anklagelser om att man ännu inte gjort tillräckligt för att ”skydda demokratin”.

Den före detta anställde Frances Haugen mottogs förra veckan i USA:s senat med röda mattan-bemötande – detta för att han betraktas som ”visselblåsare” om Facebooks antaget uteblivna ”försvar av demokratin”.

En annan tidigare anställd, Sophie Zhang, genomgår denna vecka en liknande utfrågning.