SOCIALA MEDIER Nyhetsbyrån MPN:s undersökning visar hur Twitter och andra sociala medieföretag lejer tidigare högt uppsatta feds och spioner för att övervaka och ”omforma” sin personal i önskad riktning.

Nordfront har tidigt beskrivit hur sociala mediejättars som Twitter och Facebook band till statsmakten avslöjar sig.

Twitter har enligt nyhetsbyrån MintPressNews (MPN) anställt ”ett alarmerande antal före detta FBI-agenter” och andra tidigare ”feds och spioner”. MPN kommer med anklagelsen efter att ha genomfört en närmare granskning av de anställnings- och rekryteringswebbplatser, som Twitter anlitar. Enligt undersökningen har företaget under de senaste åren anställt ”dussintals individer från den nationella säkerhetsstaten för arbete inom områdena säkerhet, tillit, säkerhet och innehåll.

MPN skriver:

Högst bland dessa är Federal Bureau of Investigation. FBI är allmänt känt som en inhemsk säkerhets- och underrättelsestyrka. Men man har nyligen utökat sitt uppdrag till cyberrymden.

Nyhetsbyrån ger flera exempel på sådana tillsättningar. FBI-veteranen Karen Walsh som enligt sin Twitter-profil fungerat som specialagent i 21 år, har blivit chef för avdelningen Företagsresiliens (resiliens = ”motståndskraft”) på det Silicon Valley-baserade företaget. Mark Jaroszewski, Twitter-chef för avdelningen Företagssäkerhet och risk, gick med i Twitter-teamet efter 20+ år på FBI.

Den CIA– och NATO-anpassade lobbygruppen Atlantic Council kallas av MintPress för ”nyckelinkubatorer av personal Twitter”.

Höga militärer

Twitter uppges även anställa direkt aktiva arméofficerare. 2019 avslöjades Gordon Macmillan, chef för redaktionen för hela Europa, Mellanöstern och Afrika, som en officer i den brittiska arméns ökända 77:e brigad – en enhet dedikerad till onlinekrigföring och psykologiska operationer. ”Dessa bombnyheter ignorerades fullkomligt i media”, påminner MintPress, som varnar för att ”företaget kommer att börja se varje problem på samma sätt som USA:s regering gör – och agera därefter”.

För att bevisa detta antagande har nyhetsbyrån analyserat en lista – sammanställd av Twitter – över de länder som påstås genomföra desinformationskampanjer. Man förklarar:

Man kan inte låta bli att lägga märke till att den här listan korrelerar ganska nära en träfflista över amerikanska regeringsmotståndare. Alla länder genomför desinformationskampanjer i viss utsträckning. Men det är osannolikt att dessa "före detta" spöken och feds kommer att peka finger åt sina tidigare kollegor eller systerorganisationer eller ens undersöka deras verksamhet.

Varningsmeddelanden för tweets och konton från länder som USA ogillar

Twitter lägger till varningsmeddelanden till tweets och konton från de statligt anslutna medierna i Ryssland, Kina, Iran och Kuba, vilket speglar ”amerikansk fientlighet” mot dessa länder, men lägger inte till några varningar på sidorna för statligt anslutna medier i USA och dess allierade.

MintPress hävdar att Twitter inte är den enda sociala medieplattformen som ”odlar en sådan intim relation med FBI och andra grupper som tillhör den hemliga staten.

Man skriver:

Facebook har till exempel ingått ett formellt partnerskap med Atlantic Councils Digital Forensics Research Lab, där det senare har betydande inflytande över 2,9 miljarder användares nyhetsflöden, och hjälper till att bestämma vilket innehåll som ska marknadsföras och vilket innehåll som ska undertryckas.

Facebook anställde Natos f.d. pressekreterare som underrättelsechef

Man tillägger i sammanhanget att företaget tidigareockså har anställt tidigare Natos presssekreterare Ben Nimmo som sin underrättelsechef.

TikTok å sin sida har enligt nyhetsbyrån ”fyllt sin organisation med alumner från Atlantic Council, NATO, CIA och State Department.”

Reddit och diverse andra medier, inklusive Thomson Reuters och flera amerikanska TV-kanaler har enligt MintPress News också anställt tidigare spioner, hävdar MintPress News och kommenterar företeelsen med dessa ord:

En av mediernas primära funktioner är att fungera som ett fjärde stånd; en kraft som arbetar för att ställa regeringen och dess myndigheter till svars. Men istället för att göra det, samarbetar man allt mer med dem. Dessa allt fler samverkande kopplingar är så beskaffade att det blir allt svårare att se var den stora staten slutar och var de stora medierna börjar.