YTTRANDEFRIHET Twitter avser att fortsatt ”kämpa för inkludering och mångfald” även efter Musks uppköp – helt oavsett hans åsikter och värderingar, försäkrar nu ”woke” personal inom företaget.

Vid ett ”krismöte” på fredagen ska anställda på Twitter ha framfört sitt missnöje till VD:n Parag Agrawal och mångfaldsansvarige chefen Dalana Brand med att den nya ägaren Elon Musk påstås vara ”en öppen homofob och transfob.” De ska också ha uttryckt rädsla för sin framtid inom företaget.

Den ”improviserade” sammankomsten rapporterades på lördagen av nyhetssidan Insider, som uppgav sig ha fått läckt ljud från den. Enligt sajten besvarade Agrawal på mötet bland annat frågor från oroliga anställda efter rykten om att Musk planerar att dra ner chefslöner.

Teslas och SpaceX:s vd:s förvärv av Twitter har redan lett till ett antal extrainkallade krismöten på företagets Silicon Valley-kontor.

Vi kör över Musk

Vissa i personalen uttryckte på fredagens möte oro över att deras företag kanske inte längre omfattar den vänsterorienterade företagskultur som det varit känt för.

— Vad ska vi säga till hbtq-communityt vid rekryteringskonferenser som vi står i kö för att delta i, då de frågar oss varför de ska komma och jobba på Twitter, när vi just sålt oss till en öppen homofob och transfob? frågade en anställd Dalana Brand, mångfaldschefen.

Brand, som utsågs till sin position redan i februari, svarade att även om hon ”inte kan redogöra Elons personliga känslor inför dessa saker”, så lovar hon att se till att ”vi kommer att fortsätta kämpa för inkludering och mångfald för alla våra lag. Punkt.”

Missnöje med bestraffning av ironi uppges ha motiverat Musk

Musk, en produktiv Twitter-användare, har inte en historia av ”hbtq-kritiska kommentarer”, men har kritiserat Twitters ledning för att ha censurerat Babylon Bee, en satirisk webbsida, som stängdes av från plattformen för att med uppenbar ironi ha utsett Biden-administrationens tjänsteman Rachel Levine (som är transperson) till ”årets man”.

Babylon Bees VD Seth Dillon uppgav förra månaden att Musk kontaktade honom efter avstängningen och berättade att han funderade på om ”han kanske skulle behöva köpa Twitter” som det ser ut.

Musk har också kritiserat Twitter-ledningen för att ha censurerat en berättelse om president Joe Biden och dennes familjs utländska affärer före valet 2020, och har anklagat webbplatsens juridiska rådgivare, Vijaya Gadde för att hysa ”vänsterpartiskhet”.

Juridiska rådgivarens krokodiltårar

Gadde – som övervakade censuren av Hunter Biden-berättelsen om bärbara datorer och sägs ha beordrat avstängningen av USA:s förre president Donald Trump från plattformen – bröt enligt uppgifter samman och började gråta under ett tidigare möte med Twitters högsta chefer.

Gaddes tårar ska ha börjat strömmanär hon uttryckte oro över hur företaget skulle kunna förändras” under Musks ägande, rapporterar Politico.

Tesla-magnaten Musk köpte i måndags Twitter för summan 44 miljarder dollar och lovade därvid att göra plattformen privat – och återföra den till sina rötter i ”yttrandefrihetspartiets yttrandefrihetsflygel.” Samtidigt som Musk sedan köpet har framfört hård kritik av censur i alla dess former, har hant konsekvent betonat sin avsikt att driva Twitter helt i enlighet med gällande lagar.