UTRIKES Twitter och Elon Musk har nu kommit överens. Musk kommer att köpa 100 procent av sociala medie-jätten och enligt egen uppgift ta tag i problemen med bristande yttrandefrihet på plattformen.

Under måndagen har det florerat rykten om att entreprenören och Tesla-grundaren Elon Musk var nära en överenskommelse med Twitters övriga aktieägare om att utöka sina 10 procent av företaget till 100 procent.

Tidigare har flera av Twitters tunga aktieägare vidtagit åtgärder för att värja sig från entreprenörens aggressiva försök att köpa upp bolaget.

Det kontroversiella kring miljardären Musks planer är att han beskriver sig som ”yttrandefrihetsfundamentalist” och vill avskaffa Twitters långtgående åtgärder för att tysta röster som går emot globalismen för radikalt.

Men under måndagskvällen har Twitter meddelat att man kommit överens med Musk, som får köpa företaget för 54.20 dollar per aktie, totalt cirka 44 miljarder dollar.

Betalningen överstiger Twitters börsvärde som det var den 1 april med 38 procent.

"Yttrandefrihet är grunden i en fungerande demokrati"

I ett uttalande utlovar nu Musk att han ska arbeta för ökat yttrandefrihet på Twitter, som på senare år har fått hård kritik för sin långtgående censur av oliktänkande.

— Yttrandefrihet är grunden i en fungerande demokrati, och Twitter är det digitala torget där frågor av vikt för mänsklighetens framtid debatteras, säger Musk och fortsätter:

— Jag vill också göra Twitter bättre än någonsin genom att berika produkten med nya verktyg och göra algoritmerna till open source för att öka tilliten, besegra spam-bottar och autentisera alla mänskliga användare. Twitter har enorm potential, jag ser framemot att arbeta med företaget och med gemenskapen av användare för att låsa upp det.

Musk har på senare tid utmärkt sig genom att posta politiskt inkorrekta memer på Twitter och även skrivit sarkastiska inlägg om censur som vissa menar är förtäckt antisemitism.

Det återstår att se hur Twitter påverkas av det nya ägarskapet, men om Musk uttalade planer går i verket kommer sociala medie-jätten gå åt motsatt riktning än sina konkurrenter.

”Jag hoppas att även mina värsta kritiker stannar kvar på Twitter, för det är vad yttrandefrihet betyder”, skrev Musk på Twitter under måndagskvällen.