YTTRANDEFRIHET När en representant för talibanerna fick frågan om rörelsens tveksamma inställning till yttrandefrihet kontrade talibanen med att be journalisterna fråga Facebook om de tillåter yttrandefrihet på sin plattform.

Efter att talibanerna i söndags tog makten i Afghanistan och deklarerade att landet nu var ett islamskt emirat ska Facebook ha trappat upp sin censur av aktörer som stödjer talibanrörelsen.

När en av talibanernas talespersoner, Zabihullah Mujahid, intervjuades igår fick han själv en fråga om hur rörelsen ställer sig till yttrandefrihet.

— Denna fråga borde ställas till de som påstår sig förespråka yttrandefrihet men inte tillåter publicerandet av utländsk information och nyheter. Jag kan fråga Facebook – den här frågan borde ställas till dem, sa Mujahid enligt The Independent och ett klipp som fått över tre miljoner visningar på Twitter.

Facebook i sin tur duckar kritiken och menar att de inte censurerar utländska nyhetskällor, utan bara raderar talibanvänligt innehåll eftersom rörelsen av USA har klassats som en terrororganisation och därför står med på Facebooks lista över ”farliga organisationer” som ska censureras.

Trumps son: Talibanerna har inte fel

Då det inte bara är talibanerna som drabbats av Facebooks politiska censur instämmer dock många västerlänningar i talibanernas kritik mot plattformen. Donald Trumps son, Donald Trump Jr., är en av de som på Twitter kommenterat att Mujahid ”inte hade fel” när han sa att Facebook borde få samma fråga. Trump den äldre har förutom att bli avstängd från Twitter i slutet av sitt presidentskap även stängts av från Facebook i minst två års tid.