AFGHANISTAN. Under torsdagen har minst två bomber exploderat på Kabuls flygplats i Afghanistan. Uppemot 40 personer och däribland barn har dödats i attackerna.

Under dagen ska minst två självmordsbombare ha slagit till på flygplatsen i Kabul, huvudstaden i Islamiska emiratet Afghanistan.

RT och BBC rapporterar om drygt tio dödsoffer, däribland barn, medan New York Times skriver att så många som 40 har dött och 120 skadats i attackerna.

En av bomberna ska ha exploderat mitt i en folkmassa som var på väg att ta sig in på flygplatsen, medan den andra exploderade på ett hotell i närheten.

Tidigare i veckan varnade USA:s president Joe Biden för en grupp som kallas ”Islamska staten Khorasan” (ISIS-K), som ska vara en ISIS-lojal organisation i Afghanistan som är svurna fiender till både USA och talibanerna.

Gruppen har sin bas i Khorasan-regionen i östra Afghanistan och leds av en pakistanier vid namn Hafiz Saeed Khan. Khans högra hand är en talibansk förrädare vid namn Abdul Rauf Aliza. Intressant nog satt Aliza en tid i det amerikanska terroristfängelset Guantanamo innan han släpptes och bytte sida.

Enligt RT, som citerar det Washington-baserade Center for Strategic and International Studies, genomförde ISIS-K hundratalet attacker mot civila i både Afghanistan och Pakistan under 2017 och 2018. Man har också ha stridit mot pakistanska, amerikanska och afghanska marionett-regeringsstyrkor, och framförallt mot talibanerna.

När talibanerna befriade Kabul nyligen ska man ha hittat, tillfångatagit och avrättat Abu Omar Khorasani, som är ledare för ISIS i hela Sydasien och därmed troligtvis även över ISIS-K.

Mycket tyder alltså på att ISIS-K kommer att ta över striden mot talibanerna nu när både amerikanska trupper och den tidigare afghanska marionettregimens styrkor flyr landet.