AFGHANISTAN Talibanernas presstalesperson ansvarig för kontakter med internationella medier har gått ut på Twitter med ett utspel som antyder att han inte vill ställa upp på intervjuer med israeliska journalister.

Suhail Shaheen är en förhandlare och högt profilerad talesperson för talibanrörelsen. På Twitter, där han har nästan 360 000 följare, presenteras han som talesperson för internationella medier och han är en av få representanter för talibanerna som kommunicerar på engelska på sociala medier. Han är universitetsutbildad och har tidigare varit redaktör för en engelskspråkig statligt ägd tidning innan USA invaderade Afghanistan.

I sitt senaste inlägg på Twitter, som i skrivande stund publicerades för elva timmar sedan, gör Shaheen en poäng av att han efter att talibanerna återerövrade makten i Afghanistan har gjort många intervjuer men inte ställt upp på någon intervju med israeliska journalister.

Jag har gjort många intervjuer med journalister varje dag efter Islamska emiratets erövrande av provinser och huvudstaden Kabul, vissa journalister kanske maskerar varifrån de ringer, men jag har inte gjort någon intervju med en journalist som presenterat sig som en reporter från israelisk media.

Suhail Shaheen

Shaheens uttalande verkar ske som en förklaring och försiktig ursäkt till det faktum att den israeliska radiokanalen Kan news faktiskt lurade till sig en intervju med honom igår, vilket Times of Israel också har skrivit om. I likhet med hur Shaheen uttalat sig i andra intervjuer den senaste tiden hade han ett lugnande budskap till omvärlden när israelerna intervjuade honom. Den israeliska radioreportern lyfte bland annat frågan om juvelhandlaren Zebulon Simantov som tros vara den sista juden i Afghanistan.

— Jag känner inte den sista juden, ska Shaheen ha svarat och sedan fortsatt:

— Vi skadar inte minoriteter. Det finns sikher och hinduer i Afghanistan och de har sina religiösa friheter. Människor behöver inte frukta och fly.

Shaheen ska också ha sagt att införandet av sharialagar kommer skapa ”mer fred och stabilitet” i landet. Vidare beskrev han den amerikanska ockupationen av Afghanistan som en ”ockupation det afghanska folket inte ville ha”, men att talibanerna vill välkomna USA tillbaka till landet när de har bättre relationer – vilket förmodligen ska tolkas som att talibanerna är beredda att ha affärsförbindelser och samarbeten med alla länder som vill göra affärer med dem.

Den israeliska radiokanalen passade också på att pressa Shaheen kring hur talibanerna ser på att Hamas nyligen gratulerade dem till deras seger i Afghanistan.

— Om Hamas gratulerar oss till vår frihet och slutet på ockupationen är det bra. Men vi har inte samarbetat med Hamas inom något område. Vi kämpade bara emot ockupationen i Afghanistan, svarade Shaheen diplomatiskt.

Omvänt pressas Shaheen på Twitter av muslimer som kräver att han ska uttala stöd för den palestinska kampen mot den sionistiska ockupationen av deras land. Många uttrycker också att han mer tydligt borde deklarera att det var ett misstag att låta sig intervjuas av en israelisk journalist och att han måste vara mer försiktig i framtiden och fråga om reportrar som ringer kommer från Israel.